Ljepota i relax Prirodno lijepa 28. ožujka 2017.

Koliko dugo trebaš čekati da bi saznala odgovara li ti nova krema za lice?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Napokon si odlučila isprobati onu skupu kremu o kojoj ti prijateljice pričaju već neko vrijeme. Međutim, umjesto očekivanog čudotvornog učinka na tvoju kožu, prištići na tvom licu izbijaju kao ludi. Kako znati je li to samo dio procesa dubinskog čišćenja kože ili ti novi kozmetički proizvod škodi?

Odlučiš li pretraživati internet u potrazi za objašnjenjem, vjerojatno ćeš naići na savjete blogerica i dermatologa u kojim stoji da svom novom režimu njege kože ipak trebaš dati malo više vremena. Izbijanje nepravilnosti se pripisuje dubinskom čišćenju kože, koje određeni serumi i kreme mogu pokrenuti.

3 prirodna sastojka od kojih kosa brže raste

Ubrzanje već započetih procesa

Serumi bogati vitaminom C, salicilnom kiselinom, mliječnom kiselinom ili retinolom mogu bakterije skrivene u dubljim slojevima kože ubrzano povući na njenu površinu i tako uzrokovati izbijanje prištića. Riječ je o tome da ti sastojci djeluju na način da ubrzaju razvoj procesa koji su u tvojoj koži već započeli i koji bi se prije ili kasnije odvili do kraja, prenosi Health.com.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Obrati pažnju na sastojke

Ne možemo krivnju za svako izbijanje nepravilnosti na koži pripisati kozmetičkim preparatima. Kako kaže dermatologinja dr. med. Debra Jaliman, "o sastojcima ovisi trebaš li prestati koristiti neki preparat ili ne. Proizvodi koji sadrže shea maslac, silikon i proizvodi na bazi ulja mogu začepiti pore i time pogoršati stanje kože".

Domaće maske za lice: med protiv akni

Kako donijeti konačnu procjenu?

Ukoliko se u sastavu proizvoda ne nalaze ovi potencijalno štetni sastojci, ne sudi naprečac, već budi uporna u korištenju proizvoda neko vrijeme. Dr. med. Arielle Nagler preporučuje da "kada su u pitanju proizvodi obogaćeni salicilnom kiselinom, vitaminom C, mliječnom kiselinom i retinolom, treba pričekati 6 do 8 tjedana. Ako se u tom periodu stanje kože ne popravi, vrijeme je da odustaneš od tog proizvoda."

Soda bikarbona kao kozmetički pomagač

Obrati pažnju i na ostale reakcije kože. Ako se javi svrbež, crvenilo ili pečenje, odmah prestani koristiti proizvod. To je pouzdan znak da formula te kreme ili seruma jednostavno ne odgovara tvojoj koži.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.