Zdravlje Prirodno liječenje 05. kolovoza 2017.

5 najboljih dodataka prehrani za poboljšanje funkcije štitnjače

Bolesti štitnjače i Hashimoto sindrom
Foto: Guliver/Shutterstock Bolesti štitnjače pogađaju milijune ljudi širom svijeta, uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći "okidači" za disfunkciju štitne žlijezde su manjak hranjivih tvari, osjetljivost na hranu, toksini, stres, infekcije i narušeno zdravlje crijeva. Primjerice, nedostatak određenih nutrijenata može uzrokovati nakupljanje toksina. Naše tijelo šalje nam pozitivne i negativne signale kako bismo se mogli prilagoditi okolini.

Osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom trebale bi imati "nutritivni plan", to jest, plan unosa hranjivih tvari koji ne sadrži gluten, mliječne proizvode ili soju. Pet je hranjivih sastojaka koji pomažu funkciji štitne žlijezde:

Metilkobalamin

Umor je jedan od najvažnijih simptoma osoba koje imaju problem s funkcijom štitne žlijezde. Metilkobalamin je vrsta vitamina B12 koja pomaže u pretvaranju hrane u energiju, što je izrazito važno za produkciju novih DNA molekula, crvenih krvnih zrnaca, proteina i hormona. Ako imaš problema sa štitnom žlijezdom preporučuje se uzimanje sublingvalnog metilkobalamina koji može pomoći u rješavanju umora prouzrokovanog disfunkcijom štitne žlijezde.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Selen

Selen ima dvije važne funkcije za štitnu žlijezdu. Prva je pretvaranje neaktivnog hormona štitne žlijezde tiroksina T4 u biološki aktivan trijodtironin T3 kojeg tijelo koristi za regulaciju metabolizma i procesa u organizmu. Drugo, selen također štiti funkciju stanica potičući njihov "obrambeni sustav" i istjerujući štetne slobodne radikale. 

Možda te zanima... Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Tiamin 

Istraživanja pokazuju da je kronični umor, uz koji se najčešće pojavljuju upalne i autoimune bolesti, može biti rezultat blagog nedostatka tiamina. Tiamin koji je poznat kao B1 neophodan je za oslobađanje kloridne kiseline potrebne za probavu proteina i masnoća i pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Namirnice koje sadrže izvor tiamina su: cjelovito zrno, jetra od govedine, svinjetina, suho mlijeko, jaja, mahunarke, grašak, orasi i sjemenke. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... "Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju'' Zdravlje

Magnezij

Magnezij ima važnu ulogu u funkciji organizma. Čak 300 različitih sustava enzima "oslanja se" na magnezij. On aktivira enzime neophodne za metabolizam ugljikohidrata, aminokiselina i masti za proizvodnju energije. Kao i mnogi drugi vitamini i minerali, magnezij sinergično djeluje s jodom kako bi stimulirao štitnjaču za proizvodnju neaktivnog hormona štitnjače (T4) i pomaže pri pretvorbi u aktivni oblik (T3).

Probavni enzimi

Limfni-Cvor Možda te zanima... Štitnjača uzrokuje spontane pobačaje? Zdravlje

Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju problema s funkcijom štitne žlijezde često imaju problem s niskom želučanom kiselinom. Probavni enzimi podržavaju sposobnost tvog tijela da "izvlači" hranjive tvari iz hrane. Betain HCl i pepsin su prirodni sastojci želučanog soka koji "izvlače" hranjive tvari i aminokiseline iz hrane koja sadrži proteine, što ih čini biološki dostupnima.

I konačno, riječ opreza za dodatke: ne djeluju svi jednako. Neki dodaci mogu sadržavati sastojke koji "ometaju" vašu prehranu i njenu apsorpciju, kao što su škrob koji sadrži gluten, laktoza ili soja. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.