Psiha i seks 29. srpnja 2024.

Žene koje su rijetko seksualno aktivne izložene povećanom riziku od smrti, pokazalo je istraživanje

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavna studija, temeljena na podacima iz Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani (NHANES) od 2005. do 2010., otkrila je da žene koje se rijetko upuštaju u seksualne aktivnosti imaju 70 posto veći rizik od smrti u usporedbi s onima koje imaju seks barem jednom tjedno.

Osim toga, osobe s depresijom koje su imale seks puno manje od jednom tjedno imale su 197 posto veći rizik od smrti od onih koji su imali seks otprilike jednom tjedno. Ova otkrića objavljena su u časopisu Journal of Psychosexual Health.

Dokazano je da česti seks ima brojne zdravstvene prednosti. Pomaže smanjiti stres i poboljšati raspoloženje oslobađanjem endorfina i oksitocina. Također može ojačati imunološki sustav, čineći tijelo otpornijim na infekcije i bolesti. Redovita seksualna aktivnost potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava ubrzavanjem otkucaja srca i cirkulacijom. Poboljšava kvalitetu sna zbog oslobađanja hormona prolaktina koji je povezan s opuštanjem. Česti seks također može poboljšati intimnost i ojačati odnose, pridonoseći ukupnom emocionalnom blagostanju, piše PsyPost

Prema prethodnom istraživanju kritična učestalost seksa je jednom tjedno kada se uzme u obzir trajanje veze, spol i dob. Čini se da učestalost veća od jednom tjedno ne dovodi do boljih rezultata za dobrobit, ali postoji značajna razlika u dobrobiti između pojedinaca koji imaju seks jednom tjedno i onih koji ga imaju rjeđe.

Druga je studija pokazala da je smanjena seksualna aktivnost povezana s nepovoljnim zdravstvenim ishodima i za muškarce i za žene, a također je pronađena povezanost između erektilne disfunkcije i raka kod starijih muškaraca.

Trenutna studija, koju su vodili Srikanta Banerjee i njegovi kolege, imala je za cilj istražiti odnos između učestalosti spolnih odnosa i smrtnosti iz svih razloga, tj. vjerojatnosti da će osoba umrijeti. Analizirali su podatke iz NHANES-a, programa Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku osmišljenog za procjenu zdravlja odraslih u SAD-u korištenjem konsolidiranih podataka iz intervjua i fizičkih pregleda.

Uzorak studije uključivao je 14 542 odrasle osobe u SAD-u u dobi između 20 i 59 godina, s prosječnom dobi od 46 godina. Istraživači su koristili podatke o smrtnosti od svih uzroka (je li sudionik studije umro tijekom razdoblja praćenja, do prosinca 2015.), depresiji (mjerenu pomoću Upitnika o zdravlju pacijenata), učestalosti spolnih odnosa (sudionicima je postavljeno pitanje koliko su otprilike puta u posljednjih 12 mjeseci imali vaginalni ili analni seks), pretilosti i raznim demografskim čimbenicima.

Rezultati su pokazali da su mlađi sudionici češće imali spolne odnose. Pojedinci s niskom učestalošću seksa obično su imali povišene razine C-reaktivnog proteina (CRP), pokazatelja upale, vjerojatnije je da nikada nisu pušili, da su obrazovaniji i da su depresivni. Sudionici crne rase bili su nešto češći među onima s visokom učestalošću seksa, dok su sudionici Hispanoamerikanaca i bijelci bili češći u skupini koja je rijetko imala spolne odnose. Sveukupno, 95 posto sudionika u dobi od 20 do 59 godina imalo je seks više od 12 puta godišnje, a 38 posto više od jednom tjedno. 

Možda te zanima... 6 iznenađujućih stvari koje se mogu dogoditi kada doživite orgazam Psiha i seks

Seksualna aktivnost važna za cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava

Žene koje su rijetko imale spolne odnose imale su 70 posto veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom razdoblja praćenja u usporedbi sa ženama koje su imale češće spolne odnose. Istraživači su ispitivali vezu između učestalosti seksa i smrti odvojeno među pojedincima koji su imali seks rjeđe od jednom tjedno i onima koji su ga imali više od jednom tjedno.

Među osobama koje su imale spolne odnose manje od jednom tjedno, sudionici s depresijom i niskom seksualnom učestalošću (tj. koji su imali spolne odnose puno rjeđe od jednom tjedno) imali su 197 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od onih koji su imali depresiju i visoku seksualnu učestalost (tj. imali su seks jednom tjedno ili približno tome).

Kada je ista analiza učinjena na osobama koje imaju seks više od jednom tjedno, nije bilo povezanosti između učestalosti seksa i rizika od smrti. To podupire ideju da bi seks barem jednom tjedno mogao biti važan za postizanje zdravstvenih dobrobiti povezanih sa seksom.

“U etnički raznolikoj populaciji otkrili smo da niska spolna učestalost može dovesti do tri puta veće ukupne smrtnosti, čak i nakon kontrole zdravstvenih i demografskih čimbenika. U skladu s našim nalazima, seksualna aktivnost je važna za sveukupno zdravlje kardiovaskularnog sustava, vjerojatno zbog smanjenja varijabilnosti otkucaja srca i povećanja protoka krvi. Javnozdravstvene intervencije trebale bi biti osmišljene uzimajući u obzir seksualno zdravlje”, zaključili su autori studije.

Studija naglašava vezu između toga koliko često osoba ima seks i vjerojatnosti smrti. Međutim, važno je napomenuti da dizajn studije ne dopušta donošenje uzročno-posljedičnih zaključaka. Iako je moguće da seks poboljšava zdravlje, također je moguće da su ljudi lošeg zdravlja manje sposobni za seks, što stvara povezanost. Osim toga, studija nije ispitivala druge aspekte seksualnog zdravlja, poput seksualnog zadovoljstva ili kvalitete seksualnih odnosa, koji bi također mogli igrati značajnu ulogu u ukupnom blagostanju. Buduća bi istraživanja mogla imati koristi od istraživanja ovih dodatnih dimenzija seksualnog zdravlja kako bi se pružilo sveobuhvatnije razumijevanje. 

seks Možda te zanima... Koliko dugo je predugo bez seksa? Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.