Psiha i seks Seks i veze 26. svibnja 2023.

Koliko dugo je predugo bez seksa?

seks
Foto: Pexels Gotovo 60 posto žena iskazuje kako za vrijeme partnerskog penetrativnog seksa orgazam dožive uz dodatnu stimulaciju klitorisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

To je pitanje koje se često pojavljuje, a otkriva neke od najdubljih nesigurnosti o našim intimnim odnosima. Isto tako većina se ljudi u nekom trenutku pitala: Koliko često trebam imati odnose? Što ako imamo manje odnosa od naših prijatelja? Je li nam zbog toga loša veza?

Iako nas zanimaju odgovori na ova pitanja, učestalost seksa ne govori je li seks dobar ili loš. Međutim, količina seksa može reći jesmo li zadovoljni svojim seksualnim odnosom i jesmo li zadovoljni vezom? Pa koliko često većina parova ima odnose i što to znači za kvalitetu nečijeg odnosa?

Najčešći odgovor

Psychology Today prenosi studiju u kojoj je sudjelovalo preko 26 tisuća Amerikanaca, objavljenu u Archives of Sexual Behavior, sudionici su izvijestili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom tjedno. Uzorak su uključivali samci, u vezi, vjenčani i partneri. Autori studije posebno su proučili bračne parove, učestalost seksualnih odnosa je bila manje, oko 51 seksualni odnos godišnje. Slična studija je provedena 1990. godine i tada su sudionici naveli da imaju više seksualnih odnosa.

Najsretniji odgovor

Dok većina nas vjeruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugeriraju da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je sudjelovalo više od 30 tisuća Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihove razine sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji imaju odnose jednom tjedno sretni jednako kao i parovi koji ih imaju 2, 3 tjedno. Ali, što je s onima koji imaju odnose manje od jednom tjedno?

Možda te zanima... Seksologinja savjetuje što učiniti za vrijeme tri sušna razdoblja u braku i vezi Psiha i seks

Potencijalno problematičan odgovor

No, oni koji imaju odnose manje od jednom tjedno pokazivali su nižu razinu sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosječnih seksualnih frekvencija. U jednoj od rijetkih studija na temu "brak bez seksa", 16 % od 6029 sudionika izvijestilo je da se nisu imali odnose posljednjih mjesec dana. Glavni autor ove studije, dr. Donnolly, istaknuo je da 15 % parova nijeimalo odnose u posljednjih 6 mjeseci. Upotrebljavajući malo drugačiju mjernu jedinicu, autor knjige Sex Bake, Michele Weiner Davis, definira "brak bez seksa" kao onaj u kojem se parovi seksaju 10 puta godišnje ili manje. 

Razlog zašto se ne seksate je važan

Međutim, učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer je najlakša za izmjeriti. No, puno lošeg seksa neće nikoga učiniti sretnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađate s partnerom ili se odljubljujete od njega, seks može biti simptom većeg problema. Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste imali vremena i snage za seks, onda se nemate zašto brinuti. 

Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mjesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osjećaja niti intime. 

Zena_U_Rublja Možda te zanima... Kako apstinencija utječe na psihu žene? Zdravlje