Psiha i seks 26. siječnja 2024.

Koliko često bi parovi trebali biti seksualno aktivni ovisno životnoj fazi

Foto: unsplash/pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su neke studije pokazale da seks na tjednoj bazi ili više seksa ne čini ljude sretnijima, stručnjakinja za seks Tracey Cox za Daily Mail otkriva koliko često bi parovi u raznim fazama života trebali biti seksualno aktivni.

Ako par koji je u braku 20 godina kaže da je njihov seksualni život jednako dobar kao i na početku njihove veze, za to postoje samo tri mogućnosti. Govore istinu jer u početku nisu imali dobar seks, lažu ili je seks sve što su ikada imali jer se nisu emocionalno povezali. Stručnjakinja za seks Tracey Cox objašnjava za Daily Mail da svačiji seksualni život slijedi predvidljivu putanju - što je veza duža, to je seks rjeđi. 

"Na učestalost seksa također snažno utječu libido, dob, faza veze, opće zdravstveno stanje, koliko smo sretni s partnerom, navike u pijenju, menstrualni ciklusi i bezbroj drugih čimbenika", dodala je Cox. Smatra da seks jednom tjedno možda većini odgovara, ali za parove koji ima djecu, još k tome mlađu od pet godina ta je mogućnost jednostavno nedostižna. Evo što Cox smatra da je razumno očekivati kada je u pitanju seks kod svake faze veze. 

Tek ste se upoznali

Ako ste u novoj vezi i postali ste seksualno aktivni, Cox smatra da biste trebali biti aktivni svaki put kada se vidite s partnerom. Početak veze često se opisuje kao "razdoblje medenog mjeseca" što znači da ćete u prvih nekoliko mjeseci veze najviše žudjeti za seksom te će biti stalan i avanturistički. Do toga dolazi jer vaši hormoni pojačavaju vašu želju za seksom. Visoke doze dopamina i serotonina stvaraju osjećaj euforije koji seks čini uzbudljivim. Cox objašnjava da je riječ o spontanoj požudi što znači da je dovoljno da samo razmišljate o partneru ili da ga vidite kako biste se uzbudili.

Ipak, takav seks nije zapravo pravi jer većinu erotskog uzbuđenja kojeg osjetite proizvode hormoni u vašem mozgu, a ne ono što je zaista pred vama. "Nizak seksualni nagon, užasna tehnika, sklonost sebičnosti lukavo prikriva intenzivan osjećaj koji dobivate na početku veze", dodaje Cox.

U početnim fazama veze, odličan seks jednostavno se dogodi, a ako ne želite to raditi s partnerom svaki put kada se vidite, znači da nedostaje seksualne kemije. Naravno, ta kemija može se izgraditi s vremenom, ali Cox smatra da je bolje ako je ima od samog početka. 

"Rijetko parovi trebaju poticaj za češći seks u samom startu, ali uvedete li nove seksualne avanture (seks na otvorenom, igranje sa seks igračkama, eksperimentiranje s različitim vrstama orgazama) prije nego što hormoni posustanu, možete im umjetno produžiti životni vijek", savjetuje Cox. 

Možda te zanima... Višestruki orgazmi - sve što biste možda htjeli znati Psiha i seks

Tek ste se uselili zajedno ili vjenčali

U ovim faza kod većine parova dolazi do pada seksualne aktivnosti. "Zajednički život značajno utječe na vaš seksualni život. Sve ne tako savršene stvari koje ste 'skrivali' jedno od drugoga, primjerice rezanje noktiju na nogama, depilacija nausnice, nepranje kose tjedan dana, osjećaj stresa ili iritacije, iznenada će izaći na vidjelo", objašnjava Cox. 

Nemate privatnosti i vremena za vezu nakon što se zajedno uselite ili vjenčate. Možda mislite da ste "jedno", ali vi ste dvije osobe s različitim idejama o tome kako treba voditi kuću i svoje živote. Neizbježna je borba za moć i velika prilagodba za oba partnera, kaže Cox. 

Seks se u tom slučaju može drastično poboljšati jer imate priliku seksati se izvan spavaće sobe i ne morate se skrivati od roditelja ili cimera, ali isto tako može postati dosadan. "Neki uspijevaju u monogamnim vezama i uživaju u predvidljivom vođenju ljubavi jer se osjećaju sigurno i mogu se opustiti kad znaju što slijedi. Druge mogućnost svakodnevnog seksa manje uzbuđuje, pogotovo kada je to s istom osobom", dodaje Cox. 

Gotovo svi mladenci prijavljuju pad seksa, a prema jednoj anketi, kaže Cox, 62 % je reklo da bi željeli biti više seksualno aktivni. Ipak, u braku i ozbiljnijim vezama, stres, nedostatak vremena i suočavanje s ponekad napornim svakodnevnim životom imaju utjecaj na seks. "Dobro pravilo je da si dopustite nekoliko mjeseci za prilagodbu, a zatim ciljate na istu količinu seksa koju ste imali prije nego što ste se vjenčali ili uselili", savjetuje Cox.

Kako biste bili više seksualno aktivni zakažite vrijeme kada ćete to činiti. Iako ne zvuči uzbudljivo, učinkovito je, a Cox kaže da 36 % mladenaca planira seks. Također, razgovarajte o svojim fantazijama i napišite 10 stvari koje biste željeli isprobati i svaki tjedan isprobajte barem jednu od tih fantazija. 

Možda te zanima... Koliko bi seks zapravo trebao trajati? Psiha i seks

Novi ste roditelji

Osim nedostatka sna, djeca mogu opteretiti vaš odnos i seksualni život jer više možda nema volju za seksom, privatnosti, slobode ili vremena za vašu vezu. "Roditelji provode u prosjeku 20 minuta tjedno u intimnim aktivnostima. Studija na 11 tisuća žena i muškaraca u dobi od 16 do 44 godine otkrila je da udane žene s djecom mlađom od pet godina imaju najniži libido od svih skupina", kaže Cox. Postoji biološki razlog za kratkoročnu nezainteresiranost žena - usredotočene su na brigu o djetetu, a ne na stvaranje novog.

Neki novopečeni roditelji nisu seksualno aktivni i do sedam tjedana nakon poroda, a neki čekaju i nekoliko mjeseci pa čak i godinu dana. Cox dodaje da je većina četiri mjeseca nakon poroda seksualno aktivna onoliko puta koliko su bili aktivni tijekom trudnoće. Nakon šest mjeseci, seks imaju tri do pet puta mjesečno. "Nakon godinu dana, 95 % parova kaže da i dalje imaju manje seksa nego prije trudnoće", kaže Cox dodajući da mnogima seks nije tako dobar kao što je bio prije djece.

Ipak, Cox savjetuje da zgrabite bilo koju priliku za seks, čak i ako je to samo pet minuta. OK seks je bolji za vašu vezu nego nikakav.

Dugo ste zajedno

Što ste dulje sa svojim partnerom, manje ste seksualno aktivni zbog onoga što se naziva "navikavanje'", odnosno uklanjanje faktora novosti. "To se događa parovima bilo koje dobi. Parovi u srednjim 20-im i srednjim 30-ima imaju seks u prosjeku osam do devet puta mjesečno. Nakon dvije godine veze, ovo pada na šest puta mjesečno", objašnjava Cox.

Koliko često ste bili seksualno aktivni u prvoj godini veze, diktira koliko ćete često imati seks kasnije. Istraživanja pokazuju da to postavlja obrazac, što znači ako ste bili natprosječno seksualno aktivni, to će se nastaviti i nakon dvije godine veze kada dolazi do prirodnog pada u učestalosti seksa. Cox kaže da će oko 15 % bračnih parova imati seks 25 puta godišnje, dok će njih 20 % imati seks manje od 10 puta godišnje. 

Prava količina seksa, u ovom slučaju, ima manje veze s time koliko ga često imate, a sve ima veze s onim što vas oboje čini sretnima. Tjedni seks odličan je za vas fizički i emocionalno. Ali ako to nije slučaj kod vas, ne brinite. 

Ipak, ako želite biti više seksualno aktivni, budite pustolovni i razigrani. Nemojte se bojati reći partneru što želite i poigrajte se međusobno sa svojim željama te nađite nešto što će vas uvijek uzbuditi.

Možda te zanima... "Imam 64 godine i u 35 godina braka nikada nisam doživjela orgazam" Psiha i seks

U godinama ste

Seks jednom tjedno do jednom svaka dva mjeseca bilo bi idealan. Ipak, žene u određenoj dobi ulaze u menopauzu što predstavlja određene izazove. Bolan seks, suhoća vagine, smanjena osjetljivost i simptomi smanjenja libida poput valunga negativno će utjecati i najzdraviji seksualni nagon. Opći zdravstveni problemi povezani sa starenjem - manje energije, bol u leđima, kukovima i koljenima, manje pouzdane erekcije i opći gubitak želje - sve to znači da učestalost seksa opada.

"Dob je u ovom slučaju samo broj, jer vaša želja i sposobnost za seksom uvelike ovise o vašem općem zdravstvenom stanju, razini libida i vremenu koje provodite zajedno", kaže Cox. Za starije parove to je obično kompromis između onoga što je najbolje (redovit seks), onoga što je fizički moguće, zadovoljstva u vezi i toga koliko uživaju u seksu. Stoga Cox savjetuje da iskoristite bilo koju priliku za seks. 

Što redovitije imate seks, to će vaši spolni organi biti u boljem stanju. Kao i ostalim mišićima u vašem tijelu, potrebna im je vježba. "Redoviti penetrativni seks održavat će vaše mišiće jačima, vaginalne stijenke fleksibilnima, a penis zdravim. Ako vam seks više nije privlačan ili nije moguć, težite redovitim orgazmima. Mišićne kontrakcije tijekom orgazma i otpušteni hormoni imaju niz prednosti. Ako nemate partnera, masturbirajte nekoliko puta tjedno kako biste iskoristili iste zdravstvene prednosti", savjetuje Cox.

Cox također dodaje da je u starijoj dobi dobro koristiti lubrikant, ali i seks igračke jer mogu napraviti veliku promjenu u vašem seksualnom životu. Ako koristite igračke i sami ste, pomoći će vam da ostanete seksualno aktivni, a Cox kaže da pomažu i kod problema s erekcijom te su dobre za stimulaciju ukoliko se vaša osjetljivost smanjila.

Možda te zanima... Što se događa s vašim tijelom i zdravljem kada prestanete biti seksualno aktivni? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.