Psiha i seks Seks i veze 29. kolovoza 2020.

Seks i vaginalna gljivična infekcija: Sve što trebaš znati

Vaginalni prištići
Foto: shutterstock Uzroci vaginalnih prištića su različiti, od alergijskih reakcija, preko brijanja, do spolno prenosivih infekcija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gljivične vaginalne infekcije vrlo su česte. Čak 75 posto žena u nekom periodu života dobije gljivice, a mnoge je iskuse i nekoliko puta. Iako se gljivične infekcije lako liječe, često i vraćaju zato se mnoge žene pitaju kada se nakon gljivične infekcije mogu ponovno upustiti u spolne odnose.

Način liječenja gljivičnih infekcija ovisi o nekoliko faktora, ako simptomi nisu jako izraženi ginekolog može preporučiti liječenje vaginaletama ili kremama u trajanju od tri do sedam dana. Ako se simptomi ne povuku u tom periodu, ginekolog obično propiše oralnu terapiju. Iako se simptomi mogu povući vrlo brzo nakon što počneš s terapijom to ne znači da je infekcija nestala, objašnjava  dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale i nastavlja:

"Teško je procijeniti kada se broj gljivica smanjio na prihvatljivu razinu, budući da su gljivice u vagini stalno prisutne. Osnovni cilj terapije je dovesti gljivice na razinu na kojoj više ne uzrokuju simptome, a to je kod svake osobe drugačije. Zato je važno završiti cijeli proces liječenja čak i ako se osjećaš bolje, a to je ujedno i razlog zbog kojeg sa seksom treba pričekati nekoliko dana."

Možda te zanima... Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija Zdravlje

Što se može dogoditi ako imaš seks prije nego što si izliječila gljivičnu infekciju?

"Seks može dodatno iritirati vaginu koja je već i tako upaljena i iziritirana, a posljedica je svrbež. Svaka vrsta seksualnog odnosa koja uključuje umetanje nečega u vaginu može pogoršati ove simptome. Penetracija uključuje puno trenja što može stvoriti mikro oštećenja zbog kojih se upala može pojačati. Osim toga tako vagina postaje osjetljivija za spolno prenosive bolesti", kaže Jacques Moritz, liječnik Weill Cornell Medicine i New York-Presbyterian Hospital, za SELF.

Dr. Moritz kaže da čak i ako penetracija ne pogorša stanje infekcije, može poremetiti proces ozdravljenja, ovisno o metodi liječenja. "Penetracijom vaginalete ili kreme mogu biti uklonjene iz vagine pa neće imati priliku djelovati. Također kreme i vaginalete mogu oštetiti kondome i dijafragmu jer sadrže ulje te može doći do neželjenog začeća", rekao je dr. Moritz.

"Ako koristiš oralni lijek protiv gljivica, seks ne bi trebao biti problem. Na vaginaletama i vaginalnim kremama protiv gljivica uglavnom stoji naputak da se treba suzdržati od seksa, dok na tabletama ne stoji to uputstvo. Ipak, mnoge žene neće željeti seks zbog osjećaja nelagode", kaže dr. Minkin i upozorava da vaginalne gljivice možeš prenijeti i na partnera.

Vagina-Zena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako imaš nezaštićen vaginalni ili oralni odnos dok imaš gljivičnu infekciju, potencijalno bi je mogla prenijeti partneru, prema Američkom uredu za zdravstvo. Gljivica je u osnovi organizam jednakih mogućnosti. Infekcija izazvana njezinim pretjeranim rastom može se pojaviti u rodnici, penisu pa čak i ustima, grlu ili jednjaku. Dobra vijest je da se to rijetko događa zbog seksa, kaže za SELF dr. Lauren Streicher, izvanredna profesorica ginekologije na Sveučilištu Northwestern i dodaje da je pojava gljivica uglavnom uzrokovana padom imuniteta pogotovo se to odnosi na gljivice u usnoj šupljini.

Možda te zanima... Vaginalna gljivična infekcija: 6 najčešćih uzroka Zdravlje

Kada je penis zaražen gljivicama karakterizira ga abnormalno vlažna koža, sjajne bijele mrlje, crvenilo, svrbež ili peckanje, prema klinici Mayo. Prema Američkom uredu za zdravstvo, oko 15 posto muškaraca dobije osip na penisu nakon nezaštićenog seksualnog odnosa sa ženom koja ima vaginalnu gljivičnu infekciju.

Zaključak bio mogao biti da je seks tijekom trajanja gljivične infekcije dovoljno kompliciran i bolje ga je izbjeći. Najbolje je završiti s terapijom i ako su se nakon nje simptomi povukli možeš se ponovno upustiti u odnose.

U međuvremenu, možeš učiniti nekoliko stvari kako bi spriječila da se infekcija ponovi - izbjegavaj nošenje uskog donjeg rublja i hlača od neprirodnih materijala, korištenje proizvoda za osobnu higijenu s jakim mirisima, a antibiotike koristi samo kad ti zaista trebaju.

Možda te zanima... Pogrešni načini liječenja gljivičnih infekcija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.