Zdravlje Simptomi i pomoć 26. travnja 2019.

Pogrešni načini liječenja gljivičnih infekcija

Foto: Guliver/Shutterstock Za dobar vaginalni miris bitan je pH rodnice, a na njega utječe ono što jedeš
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Jen Gunter, ginekologinja i autorica knjige The Vagina Bible kaže da se umetanjem češnjaka u vaginu ne može izliječiti gljivična infekcija i da je to jedna od rasprostranjenijih zabluda. Bar dva puta mjesečno dolaze mi žene koje su se pokušale tako izliječiti, kaže ginekologinja.

Liječnica je objavila post o neučinkovitosti liječenja gljivičnih infekcija češnjakom na društvenoj mreži jer smatra da za dobrobit ženskog zdravlja kao i nje koja je više puta morala vaditi komadiće češnjaka iz vagine treba dokinuti tu zabludu. "Učinak češnjaka kao protugljivičnog sredstva još nije dovoljno istražen.

Činjenica je da on ima protugljivično djelovanje što je dokazano u laboratorijskim uvjetima, ali ne i u vagini. Također je dokazano da češnjak treba zgnječiti kako bi ispustio svoja korisna svojstva, tako da stavljanje cijelog režnja nikako ne može pomoći. Osim toga uvođenjem u vaginu stranog tijela bez obzira koliko je dobro oprano može narušiti vaginalnu floru. Naime na češnjaku mogu ostati bakterije iz tla koje mogu biti patogene (loše za tijelo). Kada je vagina pod upalom i narušen je njezin prirodni pH postoji još veća opasnost od zaraze", kaže Gunter.

 

Također je istaknula da više od polovice žena koje misle da imaju gljivice zapravo imaju neku drugu tegobu.

Možda te zanima... Gljivice vole ljeto: Poduzmi preventivne mjere i izbjegni neugodu Zdravlje


"Želim popuniti praznine u znanju kako bi se žene mogle osnažiti. Želim da znaju da ne diskreditiram njihovo iskustvo ili odbacujem njihove simptome kada kažem da češnjak ne djeluje. One žene kojima su nestali simptomi nakon tretmana češnjakom, mogu reći da su imale sreće. Također savjetujem ženama da ne stavljaju jogurt u vaginu, nego ih podsjećam da na tržištu postoje ispitani lijekovi protiv vaginalnih gljivičnih infekcija koji se mogu dobiti bez recepta", objašnjava Gunter.

 

Kako na prirodan način izliječiti gljivičnu infekciju?

Žene koje ne žele uzimati sintetske kreme i lijekove mogu posegnuti za prirodnom terapijom. Što najbolje djeluje objasnila je dr. med . Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja:

 

 | Author: Zeljko Lukunic/PIXSELL Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Možeš primjenjivati čaj i biljne kapi od kadulje, timijana ili majčine dušice, kima, islandskog lišaja, trpuca ili lavande. Ovo su najvažnije biljke, bogate eteričnim uljima s protubakterijskim djelovanjem i ono što nas sada najviše zanima, s protugljivičnim - antimikotičnim djelovanjem. Dnevno se u terapiji pije litra čaja, bez šećera. Ako baš želiš slatko dodat ćeš u čaj steviju ili s čajem prokuhati par korijena sladića. Uz čaj se pije 50 do 150 kapi protiv gljivica.

Biljne kapi tj. tinktura priprema se od kadulje i nevena ili imele. Imela i neven su jake imunološke biljke što je također važno u ovoj terapiji jer i imunitet mora biti dobar da bi se što uspješnije borili protiv Candide albicans.

 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Izvana se terapija svodi na kupku od vrkute, a ako nemaš vremena i volje za kupku, operi se u jačem čaju od vrkute ili čaj upotrijebi na namočenom ulošku kao oblog. Oblog se može ponoviti nekoliko puta, a mijenja se kada se posuši tj.kada ga više ne osjećaš.

stopala Možda te zanima... Prolaze li gljivice same od sebe i kako spriječiti infekciju? Zdravlje

 

Kupku često radim i od hrastove kore, sljeza, kamilice, lavande, no sve ovisi o dobi pacijenta i jačini gljivične infekcije. Nakon kupke, a i inače svaki dan dva puta se treba namazati myko kremom protiv gljivica. Krema je od antimikotičnog bilja - kadulje, lavande, geranija, čajevca, eukaliptusa. Uz dodatak nevenovog ili kantarionovog ulja s protuupalnim djelovanjem. Ulje će ujedno s odabranom prirodnom masnom podlogom i hidrolatom, oblagati, štititi i liječiti sluznicu. Umjesto kreme mogu se u terapiji koristiti i vaginalete protiv upala i Candide."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.