Zdravlje Zdravlje žena 10. travnja 2024.

Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad vagina svrbi neugodno je i pričati o tome, a još teže rješavati problem. Ali prije "obračuna" sa simptomima, dobro je da znate i druge uzroke koji imaju slične simptome kao vaginalna infekcija.

"Ne preporučujem ženama da se same liječe, ako nisu sigurne o čemu se radi, kao kada je u pitanju primjerice gljivična infekcija koju je većina žena nažalost bar jednom iskusila. Stoga je važno kada primijete bilo kakav ginekološki problem da se obrate svome liječniku kako bi znale točnu dijagnozu", rekla je Mae K. Borchardt, ginekologinja za Women's Health.

  • Svrbež zbog stila života - kada svrbi vanjski dio vagine odnosno vulva, moguće je da se radi o dermatitisu ili upali kože (izbijanja na koži u vidu osipa, rane, mjehura). Uzroci mogu biti: upotreba tupih britvica, nošenje uskih hlača, donje rublje natopljeno znojem.
  • Što poduzeti: Britvice biste trebali mijenjati nakon svake pete upotrebe, izbjegavajte nošenje uske odjeće od neprirodnih materijala, nemojte dugo biti u donjem rublju ili odjeći za vježbanjem natopljenoj znojem.

Fitness_4 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Svrbež zbog seksualnih odnosa - ako ste vi i vaš partner nedavno koristili novi lubrikant ili ga niste stavili dovoljno to može biti jedan od uzroka. "Mnogi lubrikanti sadrže alkohol, što može biti vrlo iritantno za vaginalno područje. Neke žene su alergične na lateks koji je uglavnom sastavni dio kondoma", kaže Bochardt.
  • Što poduzeti: Ako ne koristite prezervative dobar prirodni lubrikant je kokosovo ulje (ne zaboravite da ulje može uzrokovati pucanje kondoma). Ako koristite kondome, onda pokušajte naći lubrikante na bazi vode. Ako ste alergični na lateks postoje i kondomi koji ga ne sadrže.

Osam grešaka prilikom upotrebe kondoma

Seks-630 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock Bolan spolni odnos može biti i vrlo često jest znak ginekološke bolesti

  • Svrbež zbog snižene razine estrogena - niža razina estrogena uglavnom je povezana s menopauzom, a mijenja pH ravnotežu rodnice te zidovi postaju stanki i suhi. "Posljedice su bolan seksualni odnos, svrbež, iritacije", kaže Bochardt.
  • Što poduzeti: Najbolje se posavjetovati s liječnikom i možda razmisliti o zamjenskim hormonima (postoje i bioidentični) ili pokušati s proizvodima koji reguliraju pH vrijednost vagine (posavjetovati se u ljekarni).

Doznaj više o bioidentičnim hormonima

Tuširanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Svrbež uzrokovana higijenskim proizvodima - previše sapuna može poremetiti bakterijsku vaginalnu ravnotežu. "Proizvodi za vaginalnu higijenu ne bi trebali sadržavati parfeme, trebaju biti što nježniji i prirodniji", savjetuje ginekologinja.
  • Što poduzeti: Prirodno je da vagina ima određeni miris, ali ako je on intenzivan i nije uobičajen to je svakako razlog za posjet ginekologu. Izbjegavajte parfumirane proizvode za njegu.

Kako se vagina može pomladiti?

Vagina-Zena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Svrbež uzrokovana bakterijskom vaginozom - događa se kada dođe do neravnoteže različitih vrsta bakterija koje prirodno žive u vagini, osobito Gardnerelle vaginalis. Taj simptom se ranije zvao vaginitis, ali budući da nema sve osobine upale termin se više ne koristi. Bakterijska vaginoza u pravilu ne izaziva svrbež, ali ako je u kombinaciji s gljivičnom infekcijom ili neko drugom, onda je svrbež prisutan. Simptomi su izrazito neugodan miris (po ribi) i sivkasti iscjedak. Vaginitis mogu dobiti i spolno neaktivne žene i djevojke.
  • Što poduzeti: Potrebno je piti antibiotike, a upotreba probiotika također može pomoći. U slučaju vaginitisa treba se obratiti liječniku.

Doznaj više o pozitivnom utjecaju probiotika na ženski repruduktivni sustav