Psiha i seks Moje emocije 08. siječnja 2019.

Neurokirurg otkrio strategiju od 4 koraka uz pomoć koje ćeš usvojiti zdrave navike

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi stvorila bolje navike, potrebno je razumjeti kako tvoj mozak reagira na tvoje ponašanje, otkrio je neurokirurg Mark McLaughlin. Prema njegovoj teoriji postoje 4 koraka koje svatko može upotrijebiti da bi se držao dobrih navika.

Kad smo zadovoljni svojim rezultatima, dopamin se oslobađa i čini da se osjećamo dobro. Tijekom vremena, ova povezanost s dobrim osjećajem može učiniti ponašanje automatskim. Ključ za izgradnju navike je uspostavljanje dobre osnove koja omogućuje bolje ponašanje. 

Tri navike kojima ćeš napraviti puno za svoje zdravlje, kućni budžet i okoliš

Ovo je doba godine kad se obično odlučujemo za nove odluke, ali nažalost od tih planova često odustajemo. Mark McLaughlin vrlo dobro zna ulogu mozga u uspjehu ili neuspjehu donesenih odluka. Odnosno svjestan je neuspjeha u stvaranju navika. Nažalost, često ne uspostavljamo prave temelje koji bi omogućili da nove, poželjnije navike postanu automatske. Obično je to stav "sve ili ništa" koji zaustavlja naše napore i može rezultirati obeshrabrenjem kad ne uspijemo ispuniti svoja visoka očekivanja. 

Također, možda nismo svjesni znakova koji pokreću naše ponašanje. Neuroznanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins pokazali su snagu tih znakova studijom, gdje je 20 sudionika dobilo 1.50 dolara za svaki crveni objekt i 0.25 dolara za svaki zeleni objekt koji su vidjeli na zaslonu računala. Sljedećeg dana, od istih sudionika se tražilo da uoče određene oblike na zaslonu, bez obzira na boju. Sudionici su se automatski fokusirali na crvene objekte kada su se pojavili, iako ovaj put nije donosila nikakvu nagradu. Kako se to događalo, dopamin se oslobađao na temelju dobrog osjećaja od dana prije koji je bio zadržan. 

Poznavanje znakova našeg ponašanja može nas voditi do boljih navika. Kad pokušavaš izgubiti na težini, na primjer, možda je dobar ideja zaobići prolaz s desertima u trgovinama. Zaključak: Moraš razmišljati o svom ponašanju i njegovom kontekstu drugačije ako doista želiš napraviti promjene. 

Prihvati neuspjehe

Izazovi na putu su normalni pri promjeni ponašanja, stoga ne brini ako stvari ne idu kako si planirala. Umjesto da sebi govoriš da ćeš započeti novi režim vježbanja i da ćeš vježbati svaki dan, trebaš biti zadovoljna ako vježbaš dva puta tjedno. Ovdje se usredotoči na napredak jer je dva puta tjedno napredak, ako prije toga nisi vježbala niti jednom tjedno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svaka fizička aktivnost pa tako i trčanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka

Usredotoči se na aktivnosti temeljene na vremenu, a ne na zadatku 

Često si govorimo "Pročitat ću ovo poglavlje", "Očistit ću ured" ili "Očistit ću auto". Neprestano nam ponestaje vremena jer podcjenjujemo količinu posla potrebnu za dovršenje zadatka i žurimo obavljati i druge zadatke. Umjesto dobrog osjećaja da smo produktivni, osjećamo se kao neuspjeh jer nismo dovršili zadatke. 

Umjesto da govoriš "Pročitat ću ovo poglavlje" trebaš si reći "Čitat ću 30 minuta". Onda čak i ako ne završiš poglavlje, možeš se dobro osjećati u ispunjavanju zadatka. Usitnjavanje velikog zadatka i postavljanje vremena u konačnici vodi do uspjeha.

Pronađi rupe u rasporedu

Nemaš vremena za uobičajeni trening? Ako je tvoja novogodišnja odluka vježbati 30 minuta dnevno te minute možeš popuniti na mnogo načina, kao što je brza šetnja za vrijeme ručka. Isto tako, možeš se penjati stepenicama nekoliko katova. Možeš automobil pakirati malo dalje i prošetati nekoliko minuta. Prilike su uvijek tu zato budi kreativna!

Prati svoj napredak

Pametni telefon može biti odličan pomoćnik za praćenje tvog napretka, toliko aplikacija može ti pomoći prepoznati gdje gubiš vrijeme. Također, možeš upotrijebiti alarm kako bi počela s nekom aktivnosti na vrijeme i tako se osjećala u kontroli. Ako ne koristiš pametni telefon za ove aktivnosti, možeš svoje aktivnosti pratiti u dnevnom planeru. 

Naravno, u siječnju ne postoji ništa magično za donošenje odluka. U svakom trenutku možeš započeti novu naviku.

Usvajanjem navike trčanja mijenjaš kvalitetu svojeg života - na bolje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.