Psiha i seks 27. listopada 2022.

Kako se pokrenuti iako nas depresija u tome sprječava

Foto: shutterstock Ponekad nas depresija može spriječiti da se pomaknemo i djelujemo, čak i kada to želimo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su ovakve stvari možda trivijalne te i sami znamo da bi ih trebali raditi, nekada nam je jednostavno potrebno da nas se podsjeti jer ih ne možemo jasno vidjeti

Depresija se klasificira kao poremećaj raspoloženja, a često ju prate osjećaj tuge, gubitka i ljutnje koji ometaju svakodnevne aktivnosti osobe. Osobama koje žive s depresijom se zadatak ustati iz kreveta i započeti dan može činiti toliko zahtjevan da se jednostavno ne pomaknu se s mjesta cijeli dan ili čak nekoliko dana. Nekada je u redu prepustiti se takvom osjećaju i uzeti dan ili duže vrijeme u kojem ćemo dopustiti sebi da ne radimo ništa što nam dodatno narušava mentalno zdravlje te se ne forsiramo ustati ako ne možemo.

S druge strane, ne izgube sve depresivne osobe uvijek potrebu i želju za izvršavanjem zadataka, nego ona u njima izgara iako se fizički ne mogu pomaknuti s mjesta. U takvim situacijama potrebna nam je velika količina energije da nešto poduzmemo, a često u zapetljanim mislima ne možemo sami pronaći rješenje iako imamo motivaciju.

Savjetnica za mentalno zdravlje Katharine Hartleb i sama već dugi niz godina živi s kliničkom depresijom i istim izazovima koje nosi. Za WebMD opisuje svoja iskustva i što joj u takvim trenutcima kada se želi pomaknuti, a ne može, najviše pomaže. Iako su ovakve stvari možda trivijalne te i sami znamo da bi ih trebali raditi, nekada nam je jednostavno potrebno da nas se podsjeti jer ih od panike, stresa i anksioznosti ne možemo jasno vidjeti. Katharine savjetuje da u trenutcima kada nas depresija drži u svojim šakama, no mi se svejedno pokušavao oduprijeti, trebamo:

  • Napraviti listu obaveza

Kada imamo puno stvari za obaviti, one nam se u glavi izmiješaju i može nam se činiti da imamo puno više za napraviti nego što uistinu imamo. Zapisivanje svih obaveza koje moramo izvršiti pomoći će nam da ih vizualiziramo, a usput često shvatimo da obaveza uopće nema toliko puno i da nam ne treba puno truda da ih obavimo. To bi nas moglo potaknuti da se ustanemo i krenemo u izvršavanje obaveza.

  • Započeti s jednostavnim zadatkom 

Na listu možeš staviti i najtrivijalnije stvari kao što su "ustani se iz kreveta" i "otuširaj se", jer jednom kada ih ispunimo dobit ćemo dodatnu motivaciju da nastavimo rješavati stvari s liste. Ako krenemo s najtežim zadacima i ne uspijemo ih ostvariti, velike su šanse da će nam motivacija opasti te da nećemo izvršiti ni manje zadatke. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako je i najmanji zadatak poput tuširanja za nas velika stvar, trebamo se radovati što smo uopće ušli u tuš

  • Postaviti realna očekivanja

Ako nam je teško uopće ustati iz kreveta, nema smisla da na popis obaveza stavimo neke velike zadatke koji iziskuju puno truda ili da odlučimo napraviti puno stvari u kratkom vremenu. Na kraju dana bi nam moglo ostati mnoštvo zadataka koje nismo stigli izvršiti, a to će nam dati dojam da smo lijeni i neproduktivni što će dodatno doprinijeti depresiji. 

  • Fokusirati se na stvari koje smo izvršili, ne na one koje nismo

Depresija je zbilja teško stanje u kojem nam se i najmanje aktivnosti čine nemogućima, a posebno nam može biti teško kada vidimo ljude oko sebe kako ih izvršavaju s lakoćom. Samo zato što je nekome pospremanje kreveta rutina o kojoj niti ne razmišlja, ne znači da za tebe to ne može biti veliki uspjeh. Svaki mali pomak trebamo slaviti jer tako potičemo sami sebe da napredujemo. Zato je jako važno fokusirati se i na najmanje stvari koje smo izvršili, a ne se frustrirati oko onih koje nismo napravili. 

Možda te zanima... Miro Jakovljević govori o uzrocima depresije i kako je liječiti Zdravlje
  • Nagraditi se nakon izvršenog zadatka

Kada dobijemo dobru ocjenu u školi ili možda promaknuće na poslu, uvijek slavimo svoj uspjeh, no zašto bismo slavlje ograničili samo na takve trenutke? Za neke osobe koje žive s depresijom pripremanje zdravog doručka može biti jednako važan korak kao i useljenje u novi stan, no zato što osobama koje ne žive s depresijom to nije velika stvar, često se osjećamo kao da tako što nije vrijedno slavlja. Svatko od nas je jedinstvena osoba koja živi samo svoj, a ne tuđi život i zato je vrijeme da počnemo slaviti sve trenutke koji su za nas važni, neovisno o tome kako ih drugi vide. To ne mora biti velika zabava, može biti nekoliko zalogaja omiljenog kolača ili epizoda najdraže serije s kojom ćemo sami sebi reći "Bravo! Samo tako nastavi". 
 

Možda te zanima... Osjećaj unutarnje praznine: Zašto nastaje i kako si pomoći? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.