Psiha i seks Seks i veze 14. studenoga 2017.

Kako nedostatak očinske figure u životu može utjecati na seksualnost djevojke?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavna istraživanja pokazala su intrigantne rezultate prema kojima nedostatak oca u djevojčinom životu ima veliki utjecaj na njezin kasniji život i razvoj. Portal Psychology Today objašnjava kako dolazi do toga.

Intrigantna otkrića

Zašto su neke žene seksualno aktivnije od drugih? Za to postoje brojna socio-kulturalna, biološka i genetička objašnjenja, od kojih većina izlazi iz okvira uobičajene pretpostavke da su žene više izbirljive u odabiru partnera.

No, novo istraživanje objavljeno u Časopisu o osobnosti i socijalnoj psihologiji pokazuje kako prisutnost ili odsutnost očinske figure za vrijeme djevojčinog djetinjstva, može itekako utjecati na njezinu seksualnost kada odraste. 

Seks-Veza Možda te zanima... 7 seks faza u životu svake žene Psiha i seks

Tim istraživača sa Sveučilišta u Utahu i Teksaškog Kršćanskog Sveučilišta, vođen doktoricom psihologije Danielle J. DelPriore, testirao je kroz pet različitih istraživanja utjecaj očeve odsutnosti na ženinu percepciju seksualne zainteresiranosti za muškarce koje do sada nisu još upoznale.

U prvome su eksperimentu 34 žene pitane da opišu jedan bitan životni događaj u kojem je njihov otac bio odsutan psihički ili fizički, dok je drugi dio bio zamoljen da se sjeti neke situacije u kojoj je on bio prisutan. Nakon toga ih se zamolilo da zamisle kako su u vezi s muškarcem i ocijene kolika bila seksualna želja tog partnera prema njima te koliko bi on želio ostvariti stabilnu vezu s njima. 

Žene koje su spomenule određenu situaciju u kojoj je nedostajao njihov otac na neki od gore spomenutih načina, većinom su toj imaginarnoj vezi pridale veću romantičnu i seksualnu povezanost sa zamišljenim partnerom, od onih koji su se prisjetili nekih situacija u kojima je otac bio prisutan. 

Zena-Depresija Možda te zanima... Zašto neke osobe nikako ne mogu ostvariti zadovoljavajuću ljubavnu vezu? Psiha i seks

Biranje partnera

Drugi je test uključivao 35 žena koje su u životu prošle kroz odvajanje od oca i 33 žene koje su bile odvojene, ili su se sjetile trenutka u kojem je majka nedostajala. Sve su morale ocijeniti koliko ih seksualno privlači serija muških lica u neutralnim izrazima te kako im se čine ta lica, jesu li ljuta, sretna, prestrašena i slično.

Ponovno, one ispitanice koje su spomenule iskustvo u kojem je otac nedostajao, smatrale su neutralna lica seksualno privlačnijima od onih žena koje su se prisjetile odsutnosti majke.

Treće je istraživanje ispitivalo ponovo utjecaj odsutnosti majke ili oca, kao i prethodno, ali ovoga puta ispitanice su morale ocijeniti, uz muške, i ekspresije ženskih lica. I treći put su one žene koje su pretrpjele očevu odsutnost bile više seksualno privučene muškim licima, no ne i ženskim. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Upoznavanje novih muškaraca

Četvrti je eksperiment uključivalo priključivanje prsta ispitanica na elektrode za mjerenje reakcije na određene podražaje. Na TV ekranu prikazalo se lice jednog od istraživača, s kojim su ispitanice održale kratko virtualno 'upoznavanje'. Nakon toga morale su ocijeniti želi li ovaj individualac biti prijatelj, ići na spoj ili imati kratku vezu neobveznog seksa s njima. 

Kako su se ispitanice ponašale, te koliko su flertale s licem s ekrana, istraživači su snimali kamerom. I u ovom se slučaju pokazalo kako su se više povezale i flertale s istraživačem one osobe s odsutnim ocem. 

Peto je istraživanje uključivalo osobe koje su ispitivane jesu li od strane oca ikada primile uvredljivu riječ ili zbog njega proživjeli neku emocionalnu bol tijekom djetinjstva.

One osobe koje su proživjele tu bol, ili fizičku razdvojenost od oca, ili razvod roditelja, kod pitanja o imaginarnom partneru, pokazale su pojačanu seksualnu želju.

Strast Možda te zanima... Pet najčešćih zabluda o ženskoj seksualnosti nakon četrdesete Psiha i seks

Objašnjenje: Teorija roditeljskog ulaganja

Autorica istraživanja DelPriore ovo objašnjava teorijom roditeljskog ulaganja: "Prema ovo teoriji, procjenom kvalitete očinstva dobiva se informacija koliko su muškarci dostupni i koliko se moguće osloniti na njih, te koliko su investirali u svoje obiteljsko okruženje, a prema čemu djevojke kalibriraju svoje spolno ponašanje i očekivanja o emocionalnom investiranju od strane budućih partnera."

To znači da kada je muška uključenost u emocionalnu vezu smanjena, žene se otvaraju širem broju mogućnosti koje su odmah dostupne, i time se lakše upuštaju u seksualne odnose i kratke seksualne veze. U ovom slučaju to potiče od suzdržanosti ili odsustva oca u životu

Istraživači žele napraviti sličan eksperiment i s muškarcima kako bi se dala općenita slika o tome kako  odsutnost roditelja utječe na razvoj nas kao osoba. 

Možda te zanima... Zašto često mijenjanje seksualnih partnera nema smisla Psiha i seks
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      tinka

      Bullshit. Koliko ima oceva koji nemaju bas nikakav odnos s djetetom ili su I agresivni. To je jos puno gore.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.