Psiha i seks Seks i veze 05. kolovoza 2020.

7 seks faza u životu svake žene

Seks-Veza
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako se mijenja život svake žene, tako se mijenjaju i njene seksualne potrebe. Promjena životnog partnera je ključan okidač seksualnih promjena, ali ne i jedini. Zaokupljenost životnim obvezama može smanjiti usredotočenost na tvoje osobno i seksualno zadovoljstvo. Kada si postaviš prioritete i znaš što želiš u životu, lakše ćeš ostvariti svoje želje.

Seksualno zadovoljstvo ovisi o tvojoj sigurnosti 

  • Adolescentska faza - ova faza nema apsolutno ništa s tinejdžerskim godinama, ali podrazumijeva strast i ljubavnu opčinjenost, što izaziva vrtoglavicu i naglašeno javno iskazivanje nježnosti. Kod nekih žena ova faza nastupi tek u kasnim dvadesetim godinama života, kad sretnu pravog muškarca (često tada gube nevinost) i proživljavaju sve manifestacije lude zaljubljenosti, uključujući javnu razmjenu nježnosti i česte seksualne odnose
  • Pogledaj me - ponekad je ovo iznenadna spoznaja: ”Hej, pa ja sjajno izgledam!” Što god da je razlog tome – fotografija na kojoj izgledaš kao filmska zvijezda, višemjesečni trening s očitim rezultatima, neprekidni komplimenti okoline... Odjednom osjećaš potrebu da te drugi primijete. Počni isticati figuru i lice šminkom i garderobom. Zbog takvog stava mijenja se tvoje raspoloženje, a seksualni život postaje dinamičniji. Novostečeno ili ponovno otkriveno samopouzdanje ne donosi samo više uspjeha u životu, već i viši stupanj zadovoljstva u seksualnom životu. Oslobađanje od blokade koju donosi nesigurnost i nezadovoljstvo fizičkim izgledom – omogućava ti da se usredotočiš na svoje i partnerovo zadovoljstvo.
  • Novi korak - ova faza obično nastupa kad si dugo s partnerom, pa se uzbuđenje počinje stišavati... A onda, zahvaljujući novoj pozi, realizaciji neke seksualne maštarije ili nekom neočekivanom preokretu u postelji, strast se ponovno budi. Nužno potrebno osvježenje u dugoj vezi u kojoj postoji ljubav može biti odlazak na neko novo mjesto (na odmor), neobično iskustvo, intrigantna seksualna scena iz filma, uporaba seks-igračaka...
  • Kajem se što sam to isprobala - sigurno si bar jednom odlučila – jer si to željeli ili na nagovor partnera – prekoračiti svoje granice i isprobati nešto smjelo i pomalo zastrašujuće, a onda se pokazalo da to nije bila dobra ideja. Pa i u tome postoji dobra strana – iskustva zbog kojih se kaješ jasno ukazuju na granice koje nisi spremni prijeći i pružaju sigurnost da u budućnosti odlučno izraziš svoje potrebe i želje. Isprobavanje novih seksualnih trikova može ti goditi, ali istodobno služi kao provjera je li nešto za tebe, ili pak trebaš na to zaboraviti. Također, jako je važno da naučenu lekciju primjenjuješ u budućnosti, uključujući i nove emotivne veze. 
  • Uzbuđenje brzog seksa - u nekom trenutku života neminovno nestaje strpljenja ili vremena za duge predigre i postepeno građenje uzbuđenja. To je situacija u kojoj treba isprobati brzi seks. Velike su šanse da otkriješ kako se možeš lako uzbuditi i brzo doživjeti orgazam. Zbog čega je brzi seks toliko dobar? Zato što si usredotočena na osobno zadovoljstvo i načine kako da ga doživiš, a nemaš vremena ni prilike razmišljati o drugim stvarima. Žena koja želi biti zadovoljena – obično djeluje vrlo stimulativno na partnera. 
  • (Namjerni) celibat - Ovo nije odraz nerješivog problema u vezi, psihološke traume niti vjerskih uvjerenja, već svojevoljna odluka da se neko vrijeme odmoriš od seksa. Razlog može biti slomljeno srce zbog prekida ili nepromišljen seks za jednu noć. U svakom slučaju, isplati se apstinirati od seksa u kratkom razdoblju da bi se stekla perspektiva na duže staze. Tako ćeš jasno sagledati što si pogrešno radila u, na primjer, posljednje dvije propale veze ili u ovoj sadašnjoj, koja 'škripi' već neko vrijeme. Ova stanka i distanciranje od događaja pomoći će ti da uvidiš što očekuješ u životu, posebno od partnera, ali i da smisliš kako ćete to postići. Čak i u vezi u kojoj sve funkcionira – privremena apstinencija može pojačati želju i zadovoljstvo u seksu
  • Siguran seks - sudeći po filmskim prikazima seksa, mnogi stječu (uglavnom) pogrešan dojam da se najveća strast i zadovoljstvo doživljavaju samo u namjerno zaustavljenom dizalu, trganju odjeće sa zanosnog tijela, ili pak na uredskom stolu. Međutim, u stvarnosti se ispunjavajući seks može zasnivati na osjećaju sigurnosti, opuštenosti i prepoznatljivosti. Dulja veza gradi povjerenje, nježnost i seksualne prečice,jer oba partnera znaju što druga strana voli. Drugim riječima, oboje se osjećate kao da ste kod kuće! Ova faza može nastupiti nakon nekoliko zajednički provedenih godina, ili već poslije nekoliko mjeseci – nesigurnost nestaje, ostaje samo želja da zadovoljite jedno drugo. O. K., siguran seks može postati dosadan, ali, budući da je svaka faza prolazna, sljedeća bi mogla nastupiti svakog trena i donijeti nešto novo. Štoviše, nemoj čekati, već smislite plan za sljedeću etapu u seksu i iniciraj njezin početak!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.