Psiha i seks 22. svibnja 2024.

Kako bi izgradio mentalnu snagu, tjedan dana je prakticirao jednu vježbu tijekom hodanja

Foto: Unsplash Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinar James Frew već je nekoliko godina redovito meditirao, ali uglavnom u tišini i sjedeći. Naravno to nije jedina vrsta meditacije koja postoji pa je na tjedan dana odlučio isprobati hodajuću meditaciju.

James je za Tom's Guide rekao da tijekom hodajuće meditacije morate biti usredotočeni na podizanje svijesti o svojoj okolini i o tome kako se osjećate u vlastitom tijelu dok se krećete. Nakon što je dugo meditirao sjedeći, mislio je je da će mu hodajuće meditacije biti teške. No, osnove meditacije ostale su iste. James smatra da su hodajuće meditacije idealne za one koji tek žele započeti meditirati jer pomoću nje mogu izgraditi vezu između uma i tijela dok obavljaju svoju dnevnu rutinu.

Odlučio je sedam dana po 10 minuta isprobati vođenu hodajuću meditaciju koju je pronašao na Internetu. Evo u čemu mu je ova vrsta meditacije pomogla.

Više je obraćao pažnju na svoju okolinu

"Uvijek sam bio previše zauzet ili rastresen da bih ih primijetio sve oko sebe dok nisam počeo meditirati. Ali kada niste usred meditacije, lako je izgubiti fokus", rekao je James. Meditacija mu je pomogla da razvija svoje svjesno ponašanje i dosljedno trenira svoj um da se ponovno usredotoči na sadašnji trenutak kada ga nešto omete. Hodajuća meditacija bila je izvrstan način da usavrši tu vještinu, ali i da bolje primijeti svijet oko sebe dok se kreće što u tradicionalnoj meditaciji nije mogao. 

Možda te zanima... Dvoje oboljelih od Alzheimera kažu da su jednostavnim promjenama spriječili napredovanje bolesti Zdravlje

Zabavna način kojim je promijenio rutinu

James je gotovo 10 godina meditirao na isti način - sjedeći na mirnom mjestu zatvorenih očiju i slušajući vođenu meditaciju. Iako mu je i ta vrsta meditacije bila zabavna, svidjela mu se promjena u rutini koju je postigao hodajućom meditacijom. Također je predstavljala i svojevrsni izazov. "Oslobodila me od sjedenja i moje percepcije kako bi meditacija trebala izgledati. Osim toga, hodajuća meditacija je korisna kada nemam priliku sjediti u tišini", objasnio je James. 

Možda te zanima... 7 najpopularnijih vrsta meditacije i kako ih primjenjivati Psiha i seks

Hodao je svojim tempom

U početku je mislio da hodajuća meditacija znači da mora sporo hodati, ali shvatio je da tempo kojim hoda zapravo i nije bitan. Ako volite sporije hodati, onda tako nastavite, bitno je da nađete tempo koji vam odgovara. James općenito hoda dosta žustro jer je to tempo kojim hoda kada šeće psa, ali je svejedno mogao pratiti vođenu meditaciju i obratiti pažnju na prizore, zvukove i mirise oko sebe. 

"Ipak, ne bih preporučio hodajuću meditaciju kada ste u žurbi. Jednom nisam imao puno vremena za meditaciju pa sam ju pokušao uključiti dok sam hodao po strmini. Poprilično sam se uznojio i izgubio sam fokus tijekom meditacije", priznao je. 

Možda te zanima... Trik od trideset sekundi mogao bi vam pomoći da hodanjem izgubite pola kilograma tjedno Fitness

Cijeli dan je osjećao dobrobiti meditacije

Meditacija je način razvijanja svjesnosti, što je sposobnost da ostanete prisutni i primjećujete svijet oko sebe. Baš kao što idete u teretanu kako biste ojačali i lakše obavljali svakodnevne zadatke, morate vježbati svoj um kroz meditaciju kako biste razvili svjesnost.

"Iako još uvijek trebam vježbati kako bi mi to postala navika, rezultate sam vidio gotovo odmah. Mogao sam više cijeniti cvijeće koje sam vidio tijekom hodanja, osjetiti miris hrane i pića u lokalnim kafićima". James je rekao da će i dalje meditirati sjedeći u tišini, ali hodajućom meditacijom otkrio je da može biti fleksibilan i prilagodljiv u svom pristupu meditiranja u budućnosti. 

Možda te zanima... 9 činjenica i mitova o hodanju Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.