Psiha i seks 01. ožujka 2024.

Jennifer Lopez otvoreno o svom djetinjstvu:"Tata me ignorirao, a mama je narcisoidna"

Foto: Instagram Jennifer Lopez za svoju je majku Guadalupe rekla da je narcisoidna osoba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jennifer Lopez osvrnula se na svoje djetinjstvo u svom novom dokumentarnom filmu "The Greatest Love Story Never Told". Pjevačica koja je odrasla u Bronxu sa starijom i mlađom sestrom, tvrdi da nije dobivala dovoljno ljubavi od svojih roditelja.

"Bila sam srednje dijete, ne beba, ne prvorođenče... malo se izgubiš između svega", rekla je Jennifer (54) govoreći o svojim sestrama, Leslie (56) i Lyndi (52). Govorila je i o svojim roditeljima, Guadalupe Rodriguez i Davidu Lopezu, koji su se razveli 90-ih. Spomenula je da od roditelja nije dobivala dovoljno ljubavi, zbog čega je postala radišna kako bi uopće bila primijećena, piše Daily Mail

"Tata me jako ignorirao jer je uvijek radio noću, a onda bi po cijele dane spavao i nisam se osjećala kao da imam dobru vezu s njim. Moja mama je bila narcisoidna, u centru pažnje, uvijek spremna za zabavu", dodala je Jennifer koja je još 2022. u svom dokumentarnom filmu "Halftime" otkrila da ima nezgodan odnos s majkom. Rekla je da je njezina majka komplicirana žena i ima puno problema, a htjela je da ona i njene sestre budu neovisne i da se nikada ne moraju oslanjati na muškarca.

Dodala je i da ju je majka tukla, a udaljile su se kada Jennifer nije htjela ići na fakultet, već se htjela posvetiti svojoj plesnoj karijeri. "Spavala sam na kauču u plesnom studiju. Bila sam beskućnica, ali sam rekla majci: 'Ovo je ono što moram učiniti'", opisala je. 

Jennifer je sada u dobrim odnosima sa svojim roditeljima, a prošle je godine za Dan očeva podijelila video svog oca u kojem si međusobno govore da se vole. Još 2016., gostujući u emisiji Today, Jennifer je rekla kako ju je otac ohrabrivao i govorio joj da je ponosan na njezina postignuća. 

Nakon tri propala braka i godina terapije, Jennifer je radila na tome da zavoli samu sebe, što je zapravo i poruka njezinih dokumentaraca. Čak je i priznala da ponekad nije mislila na sebe i teško je to preboljela, piše Daily Mail. Misli da naporno radi samo da bi dobro napravila posao, a to uključuje karijeru, brak i djecu. S bivšim suprugom Marcom Anthonyjem ima 16-godišnje blizance Maxa i Emmu.

Srećom, njezin sadašnji suprug, glumac Ben Affleck (51), rekao joj je da je talentirana što je pomoglo poboljšati njezino samopouzdanje. "Počela sam vjerovati u to što je rekao i vidio u meni, a sve to dolazi iz ljubavi", rekla je. Jennifer je također rekla da su ju Ben i njegova ljubavna pisma inspirirali za njezin novi album. 

Jennifer Lopez i Ben Affleck Možda te zanima... Affleck otkrio što JLo jede! Ono što je rekao iznenadilo je mnoge Dijeta

Utjecaj narcisoidne majke i odsutnog oca na dijete

Jennifer je svoju majku opisala kao narcisoidnu osobu koja uvijek mora biti u centru pažnje. To potencijalno može ukazivati na narcisoidni poremećaj osobnosti, a takva majka može ostaviti dugotrajni učinak na djetetov stil privrženosti, mentalno zdravlje, samopouzdanje i još mnogo toga. 

Narcisoidna majka daje prioritet svojim potrebama i žudi za divljenjem, a često joj nedostaje empatije za svoju djecu. Ona može koristiti taktike manipulacije i kontrole, ne poštuje granice svoje djece i zadire u njihovu privatnost i autonomiju. Često će kritizirati, omalovažavati i ponižavati svoju djecu što može oštetiti njihovo samopoštovanje i emocionalno blagostanje piše Charlie Health.

Također, narcisoidna majka može više favorizirati jedno dijete u odnosu na drugo. Može uspostaviti uloge unutar obitelji, birajući jedno dijete kao zlatno dijete, koje postaje njezin "favorit" i dobiva pretjerane pohvale, dok je drugo žrtveno janje koje optužuje za sve što pođe po zlu. Ova dinamika može negativno utjecati na svu djecu, bez obzira na njihovu ulogu u obitelji.

Prema Psych Central, djeca, posebno kćeri, s narcisoidnom majkom pokazivati će neke od ovih karakteristika:

  • Vjeruju da će dobit ljubav samo ako učine što druga osoba želi
  • Misle da se moraju pridržavati određenih pravila kako bi pripadali
  • Osjećaju da su cijenjeni zbog toga kako ih drugi doživljavaju, a ne zbog toga tko stvarno jesu
  • Prihvaćaju verbalno zlostavljanje i manipulaciju u odnosima
  • Redovito okrivljuju sebe
  • Ugađaju drugima i zanemaruju vlastite potrebe
  • Izbjegavaju ili traže ljubav koja im je nedostajala u djetinjstvu
  • Traže stalno potvrđivanje od drugih
  • Pokazuju narcisoidne sklonosti.

Iako je Jennifer tijekom života uspjela uspostaviti dobar odnos sa svojim ocem (i majkom), njegova odsutnost u njezinom djetinjstvu mogla je ostaviti utjecaja. Čak i ako je otac fizički prisutan, kći se može osjećati neviđenom i nepoznatom te će preuzeti teret ovog neuspjeha kao vlastiti. Ona također može nastojati ispuniti očeva očekivanja u sportu, školovanju, financijskom uspjehu, ili može pokušati ispuniti njegovu odsutnost svojom vlastitom energijom piše Psychology Today

Psihoterapeutkinja Susan Schwartz u svojoj knjizi "The Absent Father Effect on Daughters: Father Desire, Father Wounds" opisuje kako očeve rane mogu oslabiti sposobnost kćeri da svoju energiju koristi za sebe, što može ugroziti njezinu sposobnost da se usredotoči i cijeni ono što jest. 

Možda te zanima... Narcisoidni poremećaj ličnosti: 9 znakova kako ih prepoznati Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.