Ljepota i relax 24. listopada 2016.

Iznenadit će te činjenica zbog koje ženama treba više sna nego muškarcima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženama je san potrebniji nego muškarcima, otkrili su američki znanstvenici. Naime, istraživanja su pokazala kako žene trebaju spavati duže kako bi normalno funkcionirale tijekom dana.

Razlog za ovakvo stanje je u tome što ženskom mozgu treba više vremena da se oporavi – jer tijekom dana obavlja više složenih zadataka nego muški. 

Tim sa Sveučilišta Duke otkriva da žene kojima kronično nedostaje kvalitetan san često pate od depresije i anksioznosti. Za razliku od njih, muškarci, kojima je san uskraćen, ne pokazuju u tolikoj mjeri ove simptome.

'7 stvari koje su se dogodile kada sam se počela buditi u 4 sata ujutro'

Veza između sna i debljine

A kada je riječ o nedostatku sna, istraživanje obavljeno na Sveučilištu Wagner u New Yorku otkrilo je da nije samo broj sati provedenih u krevetu taj koji utječe na debljinu, već je i loša kvaliteta samog sna mogući uzročnik debljanja.

Istraživači su obavili dva eksperimenta, gdje su u prvom pratili, a zatim analizirali navike vezane za spavanje i prehranu kod 184 žene. Ispostavilo se da postoji vrlo jaka veza između loše kvalitete sna i prehrane na nervnoj bazi. Točnije, žene koje loše spavaju sklonije su emocionalnom prejedanju od onih čija je kvaliteta sna dobra.

Kako najlakše saznati koliko sna je potrebno?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.