Ljepota i relax 01. rujna 2016.

Imaš li i ti naviku budnosti i zašto je ona loša?

1/0
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko si puta čula - spavat ću kad umrem? San je najzanemareniji čimbenik dobrog zdravlja. Većini dolazi vrlo lako, neki čak mogu zaspati bilo gdje. No nedostatak sna prilično nas brzo sustigne pa ga ipak naučimo cijeniti, osobito kad postanemo roditelji.

Ipak, mnogi ljudi nedostatak sna ne smatraju ni potencijalnim problemom; čini im se da je veći izazov probuditi se. Razlog se krije u suvremenom načinu života - slobodni smo i svoji tek u poslijepodnevnim i večernjim satima, a zimi rano pada mrak. To stvara naviku budnosti i zabave za vrijeme mraka, kad bismo se trebali odmarati. Dodatno nam odmažu ekrani mobitela, televizora i kompjutera i njihovo svjetlo koje nas umjetno razbuđuje - tko nije ostao predugo budan uz svoj najdraži film na koji je neplanirano naletio na TV-u?

Dobar san omogućava i bolje usvajanje znanja

Zabava opušta i treba je prakticirati, po danu i po noći, no ne može zamijeniti dobar san. On osigurava dobro pamćenje, jer se dnevni događaji obrađuju u dubokom snu, ali i bolje učenje. Naime, ne samo da bolje učimo nakon dobrog noćnog sna nego, otkrili su znanstvenici, bolje usvajamo nova znanja nakon što ih obradimo u snu. 

Taj trik našeg mozga vrijedi i za vještine. Sjeti se samo svih onih snova u kojima si sanjala da voziš, vodiš nastavu, pobjeđuješ u utrci? To tvoja uspavana verzija uzima dodatne instrukcije kod snovitih majstora predavača. 

Povezanost spavanja i simptoma dijabetesa te debljine

Nije britak um jedino što nam san donosi. Kad spavamo, obnavlja se cijelo naše tijelo pa spavanje utječe na krvni tlak te zdravlje srca i probave. Dobar noćni san povezuje se sa smanjenim rizikom od raka i dijabetesa. Ne samo to: nedostatak sna može - noćne li more - uzrokovati povećanje tjelesne težine.

Tko se bori s dijetama i viškom kilograma, trebao bi prvo razmisliti o spavanju umjesto o broju kalorija. Uravnotežen san utječe na apetit i pomaže održavanju optimalne tjelesne težine. Uz to, san je ključan za lakšu izgradnju mišića te pomaže da budemo izdržljiviji.

Dobar san postići ćeš redovitošću, stoga liježi i budi se u isto vrijeme i san će ti biti kvalitetan, a spavanje ne nešto što moraš odraditi, već pravi temelj veće kreativnosti, produktivnosti i sreće.

Lagani obrok prije spavanja omogućava bolji san, stoga isprobaj SenSiu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.