Ljepota i relax Wellness 02. kolovoza 2018.

Osam trikova kako bezbrižno odspavati osam sati u komadu

Foto: Thinkstock Položaj u kojem spavaš važan je za tvoje zdravlje jer utječe na sve, od mozga do crijeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako stariš, to može pogoršati kvalitetu tvog spavanja. Počneš se buditi sve više i smanjuje ti se učestalost spavanja. Donosimo ti osam trikova s kojima već sada možeš početi bolje spavati i osigurati si mirnu i odmornu budućnost.

Jedan od najčešćih "simptoma" starenja je učestalo buđenje tijekom noći. Najvjerojatnije je tome uzrok neka fizička neugodnost ili potreba poput odlaska na toalet ili namještanje bolnog zgloba. 

Na svu sreću, osobe u trećoj dobi mogu zaspati jednako lako kao i mlađe osobe, Dodatno, najviše promjena vezanih uz spavanje događa se prije šezdesete godine života, uključujući i vrijeme koje je potrebno da se utone san, koje se nakon te granice počne smanjivati, prenosi Self. 

Druge promjene koje se vežu uz proces starenja su manjak sna općenito i manje REM faze u kojoj sanjamo. Ove promjene ovise o individualcu, ali većinom zahvaćaju muškarce.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Starenje ne predstavlja nužnu "osudu" na nemiran san do kraja života. Možda se nećeš moći više vratiti u ono stanje kada si mirno i bezbrižno spavala 8 sati u komadu, ali možeš probati određene provjerene i jednostavne tehnike kako bi smanjila prekide sna i poboljšala kvalitetu sna. 

8 trikova kako bolje spavati

  1. Pregledaj svoje lijekove i dodatke prehrani s liječnikom ili farmaceutom kako bi saznala utječu li oni na tvoju kvalitetu spavanja. 
  2. Nemoj piti tekućinu dva sata prije spavanja kako bi minimizirala odlaske na toalet. 
  3. Ako te bol drži budnom tijekom noći, popričaj sa svojim liječnikom mogu li pomoći neki lijekovi za bol. Možda te neće održati mirnom cijelu noć, ali će ti pomoći lakše zaspati. 
  4. Prostor u kojem spavaš maksimalno zamrači, što znači da ukloniš svaki izvor svjetla, ekrana, mobitela i slično. 
  5. Ograniči unos kofeina, pogotovo osam sati prije odlaska na počinak. 
  6. Izbjegavaj alkohol kad se vrijeme spavanja počne bližiti. Možda će ti pomoći zaspati, ali jednom kada njegov utjecaj prođe, vrlo ćeš se vjerojatno probuditi tijekom noći.
  7. Kako bi održala kvalitetan spavalački ciklus, ograniči spavanje tokom dana na 10 do 20 minuta, a ako ti ono predstavlja problem kasnije zaspati, posve ga izbaci s dnevnog reda. 
  8. U slučaju da ti je teško utonuti u san, možeš uzeti 1 do 2 miligrama melatonina, hormona spavanja kojeg luči epifiza (može se kupiti kao dodatak prehrani u ljekarnama) oko dva sata prije spavanja. 

Vrlo je bitno odspavati sedam do osam sati svake noći. Ako nastaviš loše spavati i nakon ovih koraka, i osjećaš se loše i izmoreno tijekom dana, najbolje bi bilo da popričaš sa svojim liječnikom.

Možda te zanima... Dulje spavanje tijekom vikenda šteti zdravlju, tvrdi studija Zdravlje Možda te zanima... U 5 koraka usvoji novi zdravstveni trend 'čistog spavanja' Zdravlje

Eksperimentiraj!

  • Izbjegavaj pića prije spavanja, uključujući i alkohol, najmanje dva sata prije spavanja. 
  • Odspavaj popodne od 10 do 20 minuta najviše i procijeni hoće li ti pomoći da se osjećaš odmornije. 
  • Istegni se na bolnim mjestima prije spavanja i sljedeće jutro, kako te ne bi budila tijekom noći.

Kako večeraš tako ćeš spavati! Prijatelji i saboteri dobrog sna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.