Kolumne 12. siječnja 2019.

Recept za domaću tjesteninu u bojama obogaćenu vlaknima i vitaminima

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjestenina je jedno od mojih omiljenih jela. No često ju izbjegavam jesti jer zapravo većina kupovne tjestenine ne zadovoljava sve moje nutritivne potrebe. Ali, tjestenina može biti nutritivno bogata i zadovoljiti sve potrebe tvog organizma.

Prilikom izrade ove tjestenine koristila sam sirovo povrće i sjemenke te tako obogatila tjesteninu vlaknima i vitaminima. Boje ove tjestenine su me zapanjile. Ovo je izvrstan način za uvaljivanje povećane doze povrća djeci koja ga baš i ne vole. A mislim da će šarenu tjesteninu svi voljeti. Isto tako prilikom izrade svakako možeš uključiti svoje dijete te pretvoriti kuhanje u igru.

Budući da sam prvi put na ovaj način radila tjesteninu išla sam na sigurno i koristila brašno odnosno griz od durum pšenice popularnog naziva semolina, no svakako ću isprobati u budućnosti i bezglutensku varijantu ove tjestenine. Odabir povrća koje ćeš koristiti možeš prilagoditi onome što imaš u svom frižideru.

Pšenica ipak nije izvor svih zala

Durum pšenica je najtvrđa sorta pšenice koja se koristi za izradu tjestenine i pudinga. Preradom zrna durum pšenice dobiva se semolina. Pšenica je jedna od najvažnijih i najrasprostranjenijih žitarica na svijetu. Iako se danas u većini slučajeva o pšenici govori u negativnom kontekstu, jer je konvencionalni uzgoj i neadekvatna prerada ove žitarice uklonila većinu nutritivnih vrijednosti.

Pšenica itekako, ako je pravilno uzgojena i minimalnim prerađena, može biti nutritivno bogata namirnica koja svakako zaslužuje mjesto na tvom jelovniku. Naravno,o ako nisi preosjetljiv na gluten. Preporuka je uvijek birati cjelovitu pšenicu iz kontroliranog uzgoja. Pšenica sadrži niz minerala i vitamina koji pogoduju zdravlju našeg organizma. Bogata je selenom, fosforom, bakrom,sadrži i mangan i magnezij.

Možda te zanima... Zdrave, ukusne i brze palačinke plus recepti za zamjenu za jaja Kolumne

Možda te zanima... Energetske kuglice bez glutena gotove za 10 minuta Kolumne

Recept za šarenu tjesteninu

Crvena/ Narančasta

  • 80 grama sirove cikle ili mrkve (možeš koristiti i batat/tikvu)
  • 20 grama ulja (maslinovo/suncokretovo- hladno tiješteno)
  • 70 grama vode
  • 300 grama semoline (obično pšenično brašno ili krupica kao zamjena)
  • ½ žličice soli

Zelena

  • 90 grama kelja (špinata/blitve)
  • 20 grama ulja
  • 60 grama vode
  • 300 grama semoline (obično brašno ili pšenična krupica kao zamjena)
  • ½ žlice soli

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Crna

  • 40 grama crnog sezama
  • 2-3 male žlice praha aronije
  • 20 grama ulja
  • 100 grama vode
  • 300 grama semoline (obično brašno ili krupica kao zamjena)

Postupak:

  • Oguljeno, oprano i narezano povrće stavi u blender, dodaj ulje i vodu te blendaj.
  • Semolinu ili pšeničnu krupicu stavi u multipraktik, dodaj sol i tekućinu iz blendera. Miksaj dok ne dobiješ kuglu tijesta.
  • Izvadi iz multipraktika i na pobrašnjenoj površini rukama još mijesi neko vrijeme, prema potrebi dodaj malo brašna ili vode. Tijesto mora biti kompaktno i gumasto.
  • Omotaj kuglu tijesta plastičnom folijom i ostavi 30 minuta da se odmori.
  • Nakon toga, ako imaš aparat za tjesteninu kuglu tijesta podjeli na 3 ili 4 djela te lagano valjkom razvaljaj tijesto. Razvaljene komade provlači kroz aparat do debljine koje želiš. ( ja sam do broja 2.) Ako nemaš aparat za tijesto možeš ovo raditi i ručno, iako će ti trebati malo više vremena. Tjesteninu izvaljaj tanko!

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

  • Izrezuj i obliku prema želji.
  • Ponovi postupak za svaku boju.
  • Od djela tijesta sam napravila rezance, od djela raviole koje sam punila špinatom i Mozzarellom od badema, a zadnji dio koji mi je ostao sam naribala za kašicu za juhu
  • Možeš raditi krpice te sve druge oblike koje želiš
  • Tjesteninu možeš koristiti odmah, ovisno o debljini prilagodi vrijeme kuhanja, s obzirom da je moja bila veoma tanka kuhanje raviola je trajalo 3 minute
  • Tjesteninu svježu možeš čuvati u frižideru 3 dana, u škrinji do mjesec dana
  • Možeš ju i posušiti te čuvati do 6 mjeseci, bitno je samo da bude dobro posušena

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.