Hrana Zdravi recepti 24. listopada 2016.

Zdravo, zdravije, najzdravije: kako napraviti brašno od orašastih plodova

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svojoj novoj knjizi Slatke strasti, Mihaela Devescovi donosi niz korisnih savjeta i odličnih recepata. Jedan vrlo korisan savjet je i kako napraviti sirovo brašno od orašastih plodova, odnosno od ploda ili pulpe. Njene savjete pročitaj u nastavku.

Pulpa se radi od orašastog mlijeka, a možeš je koristiti mokru ili suhu. Pulpa daje glađu teksturu, što je odlično za izradu kolača. Ako koristiš vlažnu pulpu dobit ćete više vlage u receptu, a uporabom suhe pulpe možda ćeš morati dodati još tekućine tom receptu.

Ako nemaš ili ne možeš napraviti pulpu od izrade mlijeka, možeš koristiti brašno od miksanja cijelog ploda. Dobit ćeš gušće i teže brašno, ali razlike kod izrade nema.

4 recepta za biljna mlijeka

Brašno izrađeno od pulpe

Kao što je već spomenuto na početku, to je ostatak od izrade orašastog mlijeka. Ovo brašno može se koristiti mokro ili suho. Mokra pulpa će trajati oko 2 dana u hladnjaku ili se može zamrznuti za kasniju upotrebu. Također možeš pulpu osušiti na listu dehidratora i sušiti na 42 °C dok se potpuno ne osuši. Nakon toga je samelji u multipraktiku ili suhoj posudi kako bi postala brašnasta. Takvo dobiveno brašno spremi u staklenku i čuvajte na suhom mjestu.

Orasasti_Plodovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brašno od cijelog ploda

Sirove orašaste plodove usitni u multipraktiku ili suhoj posudi blendera sve dok ne postanu sitni i mrvičasti. Budi oprezni da ga ne obrađuješ predugo, kada on počne ispuštati svoja ulja i poprimati teksturu maslaca. Dobiveno brašno od ploda je uvijek grublje od komercijalnog brašna. Ako želite pravo svijetlo i pahuljasto brašno, obavezno namočite 12 sati i dehidrirajte. Ako želite da vam brašno bude bijelo, možete ukloniti kožicu od badema odmah nakon namakanja. 

Zašto bi trebala jesti orašaste plodove svaki dan?

Brašno od obrađenog tj. kupljenog gotovog brašna – izrađeno u komercijalne svrhe

Takvo brašno je zagrijavano i obrađivano, te ne može biti sirovi proizvod i često se koristi u pekarskim proizvodima. Može biti naglašeno da je za osobe alergične na gluten. 

Alternativni načini ugušćivanja hrane

Savjeti su preuzeti iz knjige "Slatke strasti", a više o knjizi i načinu kupnje saznaj na stranicama izdavača Mozaik knjiga. Autorica knjige Mihaela Devescovi će u Osijeku 28.10. održati promociju knjige.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.