Milijuni ljudi imaju poteškoća sa zatvorom ili opstipacijom, a tri četvrtine od toga su žene. Otežano pražnjenje crijeva, smanjeni broj stolica ili tvrda stolica povezuje se sa sjedilačkim načinom života, konzumiranjem velike količine rafiniranih namirnica i nedostatnim unosom vode, objašnjava nutricionistica Olja Martinić.
Nastavlja da oni koji su se susreli s opstipacijom znaju koja je namirnica za njih najgori odabir, ali općenito namirnice koje otežavaju probavu su ponajprije čokolada koja, pokazala su istraživanja, može biti problem za ljude sa sindromom iritabilnog ili kronične opstipacije.
Problem nije sama čokolada nego mlijeko koje se često nalazi u čokoladnim poslasticama. Crni čaj u sebi ima teina i tanina pa se smatra nepovoljnim odabirom za ljude sa zatvorom. Osim što pomaže smiriti želudac nakon povraćanja, pomaže i kod proljeva zbog djelovanja tanina. Po sastavu crni čaj sličan je zelenom, no najveća je razlika u kofeinu, za što je zaslužna fermentacija. Voliš li prigristi bananu kao međuobrok, koja je inače odličan izvor vlakana i kalija, neka bude zrela. Nezrele i zelene banane imaju veći udio škroba i tanina koji im daju gorak okus, a te tvari pogoršavaju stanje kod opstipacije. Borovnica je zbog tanina dopuštena u vrlo malim količinama kako ne bi stvarala smetnje.
Isto tako, i nar je ujesen pravo izvorište otežane probave, a njegova zrnca su posebno opasna ako uz opstipaciju osoba ima divertikule (vrećasta izbočenja sluznice). Nar može uzorkovati i hemeroide. Rogač je ipak najvažnije izbjegavati ako je probava otežana pa se čak i koristi kao terapija kod osoba s čestim stolicama, naglasila je Martinić. Ako se pitate koje namirnice mogu pomoći u otklanjanju opstipacije, prvo povećajte unos povrća, a posebno povrća koje nije termički obrađeno i jedemo ga kao salatu. Voda i posebno povrtni sokovi neophodni su za dobru peristaltiku crijeva.
Krastavci sadrže veliku količinu vode i biljnih vlakana. Tikvice i tikve također sadrže biljna vlakna koja ljudski mozak ne može probaviti, ali su ključni u reguliranju probave. Ljudi nemaju enzime za probavu vlakana, no ta ista vlakna su dio stanične opne bilja pa u probavnom sustavu za sebe vežu tekućinu i sastojke koji trebaju napustiti naš organizam, objašnjava Martinić. Jabuke su odlične jer sadrže veliku količinu pektina bez kojega je probava spora i otežana. Paprike (crvene zapečene) savršena su potpora probavnom sustavu pa uz obilje biljnih vlakana i prebiotika dobro hrane naše probiotike i pridonose optimalnoj količini truležnih bakterija u debelom crijevu.
Akutna opstipacija se često javlja kod promjene mjesta boravka i pri odlasku na putovanje. Povezana je sa stresom i namjernom "odgodom" pražnjenja crijeva. Kako ti problem s pražnjenjem crijeva ne bi upropastili dragocjene dane odmora, jutro započni unosom namirnica bogatih sorbitolom, a to su kruška, šljiva i smokva.