Hrana 27. veljače 2013.

Zdjelica zobene kaše za zdravu kožu

Zob-Uspravna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdjelica zobene kaše čini dobro tvojem organizmu - zagrijat će te, zasitit će te i napuniti energijom kao malo koja druga žitarica. Donosimo ti sve što trebaš znati o ovoj hranjivoj žitarici koja osim što je hranjiva, povoljno djeluje na srce i krvne žile, a vjeruje se da pomaže i kod psorijaze i atopijskog dermatitisa

Žitarica ljekovitih svojstava

Istraživanja su pokazala da ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila. Bez sumnje, zob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava, a moderna znanost rasvijetlila je koje su tvari zaslužne za povoljna djelovanja zobi.

Posebno povoljan učinak zob ima na zdravlje srca i krvnih žila. Taj se blagotvoran učinak velikim dijelom pripisuje visokom udjelu topljivog prehrambenog vlakna beta-glukan te sadržaju fenolnih biljnih spojeva zvanih avenantramidi, koji djeluju kao snažni antioksidansi.

Riznica vlakana i antioksidansa

Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti. Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma.

Zob je također koncentrirani izvor drugih nutrijenata koji pružaju dodatne zdravstvene prednosti. Sadrži nešto viši udio masnoća u odnosu na druge vrste žitarice, a pritom je sastav masnih kiselina povoljan jer najviši udio pripada jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Također, dobar je izvor bjelančevina i vitamina B skupine, posebice vitamina B1 koji igra važnu ulogu u metabolizmu.

Blagotvorno djelovanje na kožu

Manje je poznato da je zob jednako dobra primjenjena na koži izvana kao što ima blagotvoran učinak na zdravlje kada se unosi prehranom. Štoviše, zob je jedna od rijetkih biljaka koja se zadržala u službenim medicinskim vodičima za liječnike kao pomoć kod atopijskog dermatitisa, suhe kože, psorijaze i drugih kožnih poremećaja. Iako zob nije lijek niti za jednu od tih bolesti, ona svojim sluzima djeluje emolijentno (omekšava i štiti kožu) i blago protuupalno.

Aromaterapeuti imaju jednostavan postupak pripreme ljekovite kupke za djecu s atopijskim dermatitisom; šaka zobenog brašna ili sirove zobi čvrsto se zaveže u gazu, na gazu se nakapa po kap eteričnih ulja kamilice rimske i lavande. Potom se voda za kupanje pušta preko gaze sa zobi i u toj se vodi kupa dijete. Također, postoje i cijele linije kozmetičkih pripravaka temeljenih na zobi namijenjenih osobama s atopijskim dermatitisom.

Je li zob zdrava za sve?

Zob je koncentrirani izvor purina, što znači da je trebaju izbjegavati osobe oboljele od gihta. Također, tradicionalno se svrstava među „glutenske žitarice“ – žitarice koje bi mogle biti problematične za osobe alergične na gluten koji se nalazi u pšenici i oboljele od celijakije. Iako su o toj žitarici podijeljena mišljenja te se, zbog moguće kontaminacije glutenom u procesu prerade, zob vrlo često izbjegava u prehrani oboljelih od celijakije, dvije nove skandinavske studije bacaju na nju sasvim drugačije svjetlo, ističući blagodati upravo u spomenutoj skupini pacijenata.

Antioksidativni učinak na krvne žile

Nedavno finsko istraživanje ističe kako svakodnevno dodavanje 100 grama zobi bezglutenskoj prehrani značajno povećava unos prijeko potrebnih nutrijenata koji su često deficitarni u pacijenata oboljelih od celijakije. To su vitamin B1 (tiamin), cink i magnezij.

Norveška pak studija, sa Sveučilišta u Oslu, govori kako je 50 grama zobi dnevno (u bezglutenskoj dijeti) značajno povisilo unos vlakana te razinu serumskog bilirubina. Uočeno je, naime, kako lagano povišena razina bilirubina ima antioksidativni učinak na krvne žile - sprječava nakupljanje aterosklerotskih plakova i zadebljanje arterijskih stijenki.

Više pročitaj na Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.