Hrana Analizirali smo 22. listopada 2023.

Smije li se jesti proklijali krumpir i mijenja li se što kuhanjem?

Krumpir
Foto: shutterstock Proklijali krumpir
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žudite za pečenim krumpirom ili pripremate ručak, ali kada posegnete u vrećicu, krumpir ima klice i zelenkastu nijansu. Nakon toga, nameće se pitanje je li krumpir siguran za jelo.

Krumpir sadrži glikoalkaloide koji se nalaze i u biljkama poput rajčice i patlidžana. Prema istraživanju dokumentiranom u Encyclopedia of Food and Health, glikoalkaloidi mogu imati neke zdravstvene prednosti, poput snižavanja kolesterola ili borbe protiv upala. Ali kada ima previše tih spojeva, oni mogu biti otrovni.

"Kad krumpir nikne i ima zelene mrlje, to obično znači da je bio izložen svjetlu dulje vrijeme", kaže Minwei Xu, docent na odjelu za biljne znanosti na Državnom sveučilištu Sjeverne Dakote i član Instituta za Prehrambenu tehnologiju. “To može uzrokovati da krumpir proizvodi prirodni toksin koji se zove solanin, a koji je koncentriran u zelenim dijelovima krumpira.” Najviše glikoalkaloida nalazi se u klicama krumpira i zelenoj kori. Zeleni dio je klorofil, prirodni spoj u biljkama koji nastaje kada je biljka izložena svjetlu. A kada se to dogodi, često su prisutni toksini.

"Proklijali krumpir pokušava uzgojiti novi krumpir. To se može dogoditi u pravim uvjetima, koji uključuju visoke temperature, vlagu, svjetlo i dugotrajno stajanje”, kaže Nichole Dandrea-Russert, nutricionistica i dodaje da s klice, koncentrirani izvor glikoalkaloida.

Možda te zanima... Povrće iz skupine pomoćnica: Kako otkriti šteti li vam? Hrana

Postaje li proklijali krumpir sigurniji nakon termičke obrade?

Kad krumpir ima klice i zelene mrlje, najsigurnije ga je baciti u organski otpad. "Ako krumpir ima samo malu zelenu točku, možete ju jednostavno odrezati zajedno s klicama prije termičke obrade krumpira", kaže Xu. “Međutim, ako krumpir ima velike zelene površine ili ako su klice duge i dobro razvijene, najbolje je baciti cijeli krumpir kako biste izbjegli rizik od trovanja solaninom." Iako uklanjanje zelenih mrlja i klica smanjuje glikoalkaloide, to ne znači da su potpuno nestali, a termička obrada ne smanjuje toksine, kaže nutricionistica Rahaf Al Bochi, vlasnica Olive Tree Nutrition i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. Simptomi trovanja mogu se pojaviti unutar nekoliko sati i mogu uključivati povraćanje, proljev, glavobolju i smetenost, izvještava National Capital Poison Center.

kečap Možda te zanima... 10 namirnica koje vas polako, ali sigurno ubijaju Hrana

Kako spriječiti da mladice niknu?

Nemojte kupovati krumpir u velikim vrećama, nego kupujte onoliko krumpira koliko vam je potrebno za neko kraće razdoblje. “Prije kupnje krumpira u trgovini provjerite ima li fizičkih oštećenja”, predlaže Al Bochi. “Krumpir treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu, poput smočnice, ormara ili podruma. Izbjegavajte skladištenje krumpira na mjestima koja su izložena svjetlu ili toplini, kao što je na osunčanoj prozorskoj dasci, u blizini štednjaka ili pećnice ili u hladnjaku”, kaže Xu. Držite ih u prozračnoj posudi koja omogućuje cirkuliranje zraka - poput papirnate ili mrežaste vrećice, košare ili kartonske kutije. Nemojte ih držati u zatvorenim plastičnim vrećicama jer one mogu uzrokovati vlagu koja može potaknuti klijanje. Najbolja temperatura skladištenja je od 6, 5 do 10 stupnjeva C. Krumpir nemojte držati blizu luka jer sadrži spojeve koji mogu uzrokovati brže nicanje klica.

Možda te zanima... Pet običnih namirnica koje mogu biti smrtonosne Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.