Bademi su hranjiva grickalica, ali i s njima ne treba pretjerivati. Postoje neke potencijalne nuspojave jedenja badema kojih treba biti svjestan, posebno ako ih jedete previše.
Kako biste izbjegli potencijalne nuspojave konzumiranja previše badema, držite se sljedećih savjeta:
- Pijte puno vode dok grickate bademe kako biste uravnotežili sva vlakna.
- Preporučena dnevna doza je oko 23 sirova badema.
- Žvačite bademe polako i pažljivo, jer je poznato da orašasti plodovi predstavljaju opasnost od gušenja, posebno za djecu mlađu od četiri godine, koja ne bi smjela konzumirati cijele bademe.
Ako niste možete li bademe sigurno uključiti u prehranu, obratite se liječniku ili nutricionistu. U nastavku saznajte nuspojave koje se mogu dogoditi ako pojedete previše badema.
Gastrointestinalni simptomi
Zbog visokog sadržaja vlakana u orašastim plodovima, možete primijetiti neke neželjene probavne nuspojave nakon konzumiranja previše badema. Porcija od 28 grama badema sadrži 3,5 grama vlakana, oko 12 % preporučenog dnevnog unosa.
Previše vlakana može preopteretiti probavni sustav. Ako vaše tijelo nije naviklo na puno vlakana odjednom, to može dovesti do simptoma poput:
- Nadutosti
- Proljeva
- Plinova
- Zatvora
Dobivanje na težini
Iako se orašasti plodovi poput badema smatraju hranjivom grickalicom, važno je zapamtiti da su kalorični i bogati (zdravim) mastima. Zbog toga, jedenje većih količina badema tijekom određenog vremenskog razdoblja može doprinijeti debljanju. Na primjer, porcija od 28 grama sirovih badema (oko 23 badema) sadrži 166 kalorija i 14 g masti.
Smanjena osjetljivost na inzulin
Kod osoba s prekomjernom težinom, pretilošću ili predijabetesom, dugotrajna konzumacija badema može imati neke neželjene učinke povezane s metabolizmom glukoze (načinom na koji tijelo razgrađuje i koristi šećer). Bademi su kalorična i masna grickalica koja može dovesti do debljanja kod osoba s predijabetesom, što također može utjecati na kontrolu šećera u krvi.
U jednoj je studiji otkriveno da jedenje badema s vremenom smanjuje osjetljivost na inzulin te povećava indeks tjelesne mase (BMI) i opseg struka. Sudionici ove studije nisu kompenzirali dodane kalorije iz badema konzumiranjem manje kalorija tijekom dana.
Međutim, druga istraživanja sugeriraju da svakodnevna konzumacija badema može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin kod odraslih s prekomjernom težinom/pretilošću, posebno kada bademi zamjenjuju kalorije iz ugljikohidrata.
Smanjena apsorpcija hranjivih tvari
Bademi sadrže antinutrijente, prirodno prisutne spojeve koji se nalaze u orašastim plodovima i drugoj biljnoj hrani, a koji mogu ometati probavu i apsorpciju hranjivih tvari poput željeza, cinka, kalcija i magnezija.
Istraživanja pokazuju da namakanje badema može smanjiti razinu ovih antinutrijenata, iako nije jasno koliko bi to točno bilo učinkovito. Druge studije pokazuju da način na koji se bademi obrađuju (poput sirovih ili prženih) može utjecati na to kako se njihovi hranjivi sastojci probavljaju i apsorbiraju.
Bubrežni kamenci
Oksalati, antinutritivni spoj, također su prisutni u bademima, a velika porcija od 100 g sadrži do 490 miligrama (mg) oksalata. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate oksalatima može dovesti do bubrežnih kamenaca - malih, tvrdih naslaga minerala koji se formiraju unutar bubrega i izlučuju urinom. To može biti vjerojatnije ako imate povijest bubrežnih kamenaca.
Potencijalno trovanje cijanidom
Gorki bademi sadrže potencijalno toksične razine cijanida, kemikalije koja može dovesti do ozbiljnih i potencijalno po život opasnih komplikacija ako je osoba izložena velikim količinama. Slatki bademi, vrsta koju obično nalazite u trgovini, imaju manje količine ove kemikalije u tragovima, što trovanje cijanidom čini mnogo manje vjerojatnim.
Međutim, budući da je bilo rijetkih slučajeva slučajnog jedenja gorkih badema, bilo zbog pogrešnog označavanja u trgovini ili drugih okolnosti, važno je biti svjestan ove potencijalne nuspojave.
Alergijska reakcija
Osobe s alergijom na orašaste plodove mogu imati alergijsku reakciju na bademe. To se može manifestirati kao:
- Kožne reakcije
- Oralni simptomi (svrbež usta i grla)
- Gastrointestinalni simptomi (proljev)
- Anafilaksija
Alergije na orašaste plodove, koje su relativno česte, obično se pojavljuju ubrzo nakon konzumiranja dotične hrane, iako ponekad reakcije mogu potrajati i nekoliko sati.