Hrana 13. srpnja 2022.

Zašto ne bi trebala ostavljati čašu vode pored kreveta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ustajao okus, krhotine, prašina i mikrobi unutar čaše samo su neki od razloga zašto bi trebala razmisliti o navici ostavljanja čaše vode na svom noćnom ormariću.

Većina liječnika preporučuje da na dan piješ osam čaša vode kako bi ostala hidratizirana. No, mnogi od nas se bore kako bi zadovoljili navedenu količinu unosa spomenute tekućine. Stoga, ponekad trebaš podsjetnik, a on obično dolazi u vidu ostavljanja čaše vode na noćnom ormariću za jutarnji gutljaj ili za vrijeme noćnog buđenja. Međutim, upravo bi to mogla biti loša navika, a u nastavku teksta donosimo ti i zašto.

Možda te zanima... Japanska voda: Spaljuje masti na trbuhu, leđima i bedrima Dijeta

Krhotine ili prašina mogu završiti u tvojoj čaši

Ostavljanje vode preko noći, u otvorenoj čaši, može rezultirati nakupljanjem prašine. Nadalje, postoji mogućnost da u nju tijekom noći slučajno upadnu komarci, muhe ili drugi insekti te određene krhotine. Sve to možda nećeš primijetiti ako ju piješ usred noći ili rano ujutro prije nego još nisi u potpunosti razbudila se.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Voda može promijeniti okus

Ako čašu napuniš vodom iz slavine, ona vjerojatno sadrži klor koji se dodaje za dezinfekciju. No, on će početi isparavati tijekom noćnih sati, mijenjajući time okus vode. Kao rezultat, možda ćeš misliti da voda ima ustajali miris, pogotovo ako si navikla piti svježu vodu iz slavine.

Postaje savršeno uzgajalište mikroba i bakterija

Kada uzmeš gutljaj vode, milijuni bakterija iz usta pronađu svoj put na čašu, a potom i u vodu. Dakle, odlučiš li popiti maleni gutljaj prije spavanja ili preko noći, mikrobi i bakterije unutar čaše do jutra će se razmnožiti.

Kako napraviti alkalnu vodu Možda te zanima... Alkalna voda, jednostavna za napraviti, a 'otkiseljuje' organizam Zdravlje

Postaje potencijalna opasnost ako pored čaše imaš i žice ili utičnicu

Mnogi ljudi imaju utičnice ili drže punjače svojih mobilnih telefona i tableta u blizini kreveta. Dakle, ako staviš čašu vode na noćni ormarić, a zatim ju slučajno oboriš rukom, voda se može proliti, što može dovesti do opasnosti od kratkog spoja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Postaje nešto kiselkastija

Ako i kad svoju vodu ostaviš u otvorenoj čaši, ona može apsorbirati manju količinu ugljičnog dioksida te time promijeniti pH. Kao rezultat, tvoja voda može postati nešto kiselkastija s nižom pH razinom. To neće utjecati na tvoje zdravlje, ali može promijeniti okus vode i učiniti ju manje ugodnom za piće.

Može ti poremetiti san

Ako stalno u svojem vidokrugu imaš čašu vode, pogotovo ako se već boriš s prekinutim snom i buđenjem, njeno držanje na noćnom ormariću i ispijanje može samo pogoršati situaciju. Zbog odlaska na wc, može ti se poremetiti ciklus spavanja što će rezultirati umorom, iscrpljenošću i nervozom ujutro.

Možda te zanima... Pila sam detoks vodu poznate trenerice Jillian Michaels i razočarala me! Dijeta Možda te zanima... Top 5 mitova o njezi kože koji ne drže vodu Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.