Hrana 21. travnja 2024.

Voće i povrće s debelom korom treba oprati, evo i zašto

Foto: Unsplash Proizvode koji imaju debelu koru trebali biste prati vodom, čak i ako koru namjeravate baciti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. Ali što je s bananama i avokadom i njihovom debelom korom koje gulite prije jela? Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da biste čak i njih trebali oprati.

Proizvode koji imaju debelu koru trebali biste prati vodom, čak i ako koru namjeravate baciti. Tamika Sims, direktorica komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, dodaje kako je to najsigurniji način rukovanja hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine ili mikroba koji se mogu nalaziti na kori. 

Dok prljavština može biti vidljiva na kori voćke, zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera, koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, nisu nužno vidljivi. Sims objašnjava za Huffpost da biste trebali oprati sve namirnice prije jela, čak i one organskog podrijetla i one koje gulite. Doznajte zašto te otkrijte nekoliko savjeta za učinkovito pranje, skladištenje i pripremu proizvoda.

Zašto prati voće s debelom korom?

Kore banane, avokada i drugih proizvoda s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljivi na bakterije kao i ono voće i povrće s mekšom korom. Iako debela kora može spriječiti ulazak bakterija i omogućiti duži rok trajanja voću i povrću, svejedno može doći do kontaminacije dok primjerice režete koru kada slučajno možete prenijeti te bakterije na jestivi dio voća ili povrća.

Iako pranje kore neće nužnu učiniti voće ili povrće sterilnim, Trevor Craig, stručnjak za sigurnost hrane, kaže da time možete ukloniti pijesak, štetočine, pesticide ili herbicide ili voštani sloj. 

Možda te zanima... Sve dobrobiti nara plus savjeti kako ga što lakše oguliti Hrana

Koji je najbolji način za pranje proizvoda?

Craig i Sims napominju da je za pranje proizvoda dovoljna čista voda, a prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti trebali biste izbjegavati posebne proizvode za dezinfekciju voća i povrća. Ipak, Craig napominje da za čišćenje možete koristiti razrijeđenu otopinu octa i vode.

Ako primijetite vidljivu prljavštinu na proizvodima, poput krumpira, glavni kuhar na Institutu za kulinarsko obrazovanje Joshua Resnick preporučuje upotrebu kuhinjske krpe kako biste ih dobro izribali. Također možete koristiti četku za ribanje voća i povrća s debljom korom, samo očistite četku nakon upotrebe. No, prije nego operete voće i povrće, svakako prvo operite sudoper i ruke.

Možda te zanima... 7 vrsta voća i povrća s otrovnim dijelovima Hrana

Kako brinuti o voću i povrću?

Osim pranja proizvoda s debelom korom i svih drugih vrsta, postoji još nekoliko stvari koje osiguravaju da su sigurni za jelo. Evo što savjetuju Craig i Sims:

  • Čuvajte i pripremajte voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i plodova mora.
  • Ohladite ili zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama unutar dva sata od rezanja, guljenja ili kuhanja. 
  • Uvijek držite svoje posuđe, kuhinju i ruke čistima, kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali. I operite sve proizvode kako biste bili sigurni.
Možda te zanima... Nije svaka kombinacija voća dobra za smoothie, evo zašto Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.