Hrana 29. rujna 2014.

Vino pomaže srcu samo ako vježbaš

Stetoskopu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 29. rujna donosimo ti nova istraživanja o povezanosti prehrane i krvožilnih bolesti. Rezultati studije čeških znanstvenika pokazali su da je umjerena konzumacija vina u prevenciji kardiovaskularnih bolesti učinkovita jedino kod pojedinaca koji su tjelesno aktivni

In vino veritas

Vino čuva srce samo uz redovitu tjelovježbu. Rezultati nove studije čeških znanstvenika pokazali su da je umjerena konzumacija vina u prevenciji kardiovaskularnih bolesti učinkovita jedino kod pojedinaca koji su tjelesno aktivni. Vino čuva srce samo uz redovitu tjelovježbu. Rezultati nove studije čeških znanstvenika pokazali su da je umjerena konzumacija vina u prevenciji kardiovaskularnih bolesti učinkovita jedino kod pojedinaca koji su tjelesno aktivni.

Češka studija zanimljivog naziva – In vino veritas, prva je prospektivna randomizirana studija u kojoj se uspoređivao utjecaj crvenog i bijelog vina na pokazatelje ateroskleroze. U studiji je sudjelovalo 146 ispitanika s blagim do umjerenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, prenose vitamini.hr. Nasumično su bili podijeljeni u dvije skupine te su tijekom godine dana unosili umjerene količine ili crvenog ili bijelog vina. Umjereni unos vina bio je definiran kao 2 dl za žene te 3 dl za muškarce, najviše pet puta tjedno. Inače, ispitanici su nastavili sa svojom uobičajenom prehranom, a trebali su bilježiti učestalost konzumacije alkohola općenito, unos lijekova te učestalost i intenzitet tjelesne aktivnosti.

Pomoću alkometra izračunaj kako količina alkohola koju unosiš utječe na tvoje zdravlje.

Sinergijski učinak tjelovježbe i umjerenog unosa vina

Rezultati nisu ukazali na promjene u razinama HDL-kolesterola tijekom studije. LDL-kolesterol kod ispitanika obje skupine se snizio, dok je ukupna razina kolesterola bila niža samo kod skupine koja je unosila crveno vino. Međutim, budući da je povišenje HDL-kolesterola glavni pokazatelj blagotvornog učinka na kardiovaskularno zdravlje, autori su zaključili kako ni crveno ni bijelo vino nisu utjecali na ispitanike u cjelini.

Pozitivne rezultate jedino je pokazala podgrupa ispitanika koji su redovito vježbali barem dva puta tjedno. Kod njih je primijećen i porast razine HDL-kolesterola i smanjenje razine LDL- i ukupnog kolesterola, bez obzira jesu li pili crveno ili bijelo vino. Stoga su autori napomenuli kako vjerojatno postoji sinergijski učinak tjelovježbe i umjerenog unosa vina na očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Izvor: European Society of Cardiology

Velike količine stresa negativno utječu na zdravlje srca, provjeri svoju razinu stresa.

Vlakna za zdravo srce i žile

Izloženi smo brojnim smjernicama osmišljenim kako bi nas držale "na pravom put" kada je riječ o pravilnim prehrambenim navikama. Studija temeljena na analizi 22 kohortne studije iz Europe, Japana, Australije i Sjedinjenih Američkih Država ispitivala je utjecaj namirnica bogatih vlaknima na kardiovaskularno i koronarno zdravlje. Dobiveni podaci obuhvaćali su svakodnevni unos vlakana u ispitanika tijekom 13 godina te se također detaljno proučavao i utjecaj pojedinih vrsta vlakana po zdravlje.

Zaključeno je kako topiva vlakna (grašak, grah, zob, orašasti plodovi) smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti dok netopiva (cjelovite žitarice, krumpir s ljuskom) smanjuju rizik od koronarnih oboljenja srca. Preporučeni dnevni unos vlakana je minimalno 25 g za žene i 38 g za muškarce, no, znanstvenici smatraju da unosom dodatnih 7 g dnevno smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti. Autori studije ističu kako malim promjenama prehrambenih navika poput redovite konzumacije voća i povrća možemo značajno poboljšati zdravlje, a time zaštiti srce i krvožilni sustav. Studija je objavljena u časopisu BMJ, a autori studije tvrde kako njena važnost leži u najvažnijoj preporuci za zdravlje srca do sada izrečenoj.

Provjeri kako određene navike utječu na tvoje srce. Riješi računaljku.

Liječničke preporuke za zdravo srce pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.