Iako je upotreba poriluka u hrvatskoj kuhinji veoma česta jer poboljšava okus mnogim jelima, malo kome su poznata ljekovita svojstva ovog povrća. Za razliku od crvenog luka ili češnjaka, poriluk se upotrebljava cijeli - i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.
Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima - sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne organe,probavu, bubrege, jetru, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potječe i miris poriluka, koji je prilično specifičan i mnogima pomalo odbojan. Kod uporabe poriluka preporučuje se korištenje i bijele stabljike i zelenog lišća.
Djelovanje
- Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuhanog poriluka.
- Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.
- Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod arterioskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit i potiče rad probavnog sustava i crijeva.