Hrana 06. srpnja 2016.

Donosimo ti ideje za doručak i ručak šampiona

Proteini
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tajna kvalitetnog života je u ravnoteži, a ni prehrana tu nije iznimka. Ravnoteža u prehrani itekako je bitna za zdravlje, stoga je održavajte pametnim kombiniranjem namirnica. Ravnoteža je iznimno važna, a mi je uzimamo zdravo za gotovo.

Bez nje nema kretanja; izgubimo li je, odmah padamo! No, kad je riječ o emocionalnoj, životnoj ili prehrambenoj ravnoteži, taj pad može biti toliko sporiji da ga i ne zamjećujemo. Prehrana je jedan od stupova zdravlja, i to onaj na koji se najmanje oslanjamo. To treba promijeniti, što nije uvijek baš jednostavno. No lakše je kad dan organiziraš oko nekoliko obroka i uložiš malo energije za planiranje.

Doručak šampiona

 
Dan započni proteinima: jaja, jogurt i šunka potaknut će metabolizam jer tijelo potroši više kalorija da probavi proteine nego ugljikohidrate poput palente ili žitarica. Brojiš li kalorije, proteini i tu pomažu: od njih si dulje sita, pa ćeš tijekom dana pojesti manje.
 

Međuobroci, međuobroci, međuobroci!

 
Sitost ne znači da treba preskakati međuobroke. Dva manja obroka tijekom dana, jedan u jutarnjim, drugi u popodnevnim satima, otklanjaju glad i mogućnost da pregladniš. Jabuka ili zobeni keks s maslacem od kikirikija dat će ti potrebnu energiju, kao i nužne nutrijente.
 

Hranjivi ručak

 
Za ručak kombiniraj ugljikohidrate i proteine. Uključi povrće, ali ne zaboravi da i ono sadržava ugljikohidrate. Uz bob i grašak trebat će ti manja količina smeđe riže! Razmišljanje o omjerima: kombinacija zasitnih proteina za doručak i zdrave užine dat će ti snage da za ručak ne pojedeš obilnu porciju. Trik kod ručka je u sporim ugljikohidratima, koji ne podižu glukozu u krvi naglo već sporo, pa ti popodnevna kavica neće trebati sve do 17 sati. Uz kavu ili zeleni čaj umjesto kolača pojedi - jabuku! Ili krušku, ako ti jabuka nije dovoljno slatka.
 

Lagana večera

 
Mnogi ljudi ravnotežu izgube navečer pa posegnu za čokoladom. Riješi to večerom u kojoj ćeš ugljikohidrate spojiti s dobrim mastima, samo pazi na količinu! Nakon tjestenine s lososom ili riže sa sjemenkama i bučinim uljem lakše ćeš se opustiti, a zdrave će masti goditi tijelu koje će ih tijekom noći iskoristiti za regeneraciju. Čak i kada si odlučila dati si oduška i udovoljiti želji za nezdravom hranom, pokušaj to izbalansirati tjelesnom aktivnošću ili s više voća u sljedećem obroku. Što se zdravije hraniš, potreba organizma za nezdravom hranom bit će manja, zato uvijek pažljivo osluškuj što ti tijelo poručuje.
 
Saznaj kako još jednostavnije dovesti organizam u ravnotežu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.