Hrana 04. svibnja 2023.

U sezoni im je teško odoljeti, a evo koliko bi dnevno trebali pojesti jagoda

Foto: Unsplash, Monika Grabkowska

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom toplijih dana dostupno nam je i sve više sezonskog voća u kojem rado uživamo, a nama na pomisao odmah padaju jagode! Iako ih se može pronaći već u svibnju, svoj vrhunac berbe domaće jagode dostižu u lipnju. Jedina negativna strana ovog svima omiljenog voća je to što je sezona jagoda relativno vrlo kratka, oko mjesec dana pa predlažemo da dobro iskoristite te dane za uživanje u mirisnim i slatkim jagodama.

Jagode obiluju vitaminima i mineralima

Jagode su izvrsne kao međuobrok, a mnogi ih vole dodati i u doručak i deserte, pa čak i slane obroke kako bi jelima dale svježinu i dozu slatkoće (ako još niste, isprobajte rižoto od jagoda). Osim što su ukusne, domaće jagode su prava riznica zdravlja. Na našu sreću i radost, vrlo su siromašne šećerom, ali su zato nutritivno vrlo bogate. Činjenice o nutritivnoj vrijednosti jagode pokazuju nam da je ova omiljena bobica bogata vitaminom C. Štoviše, sadrži više vitamina C od naranče. Također je bogata vlaknima, a sadrži i folate i kalij, željezo, natrij, kalcij i fosfor, kao i vitamine A, B1 i B2.

 | Author: missZDRAVA Foto: missZDRAVA

Koliko jagoda je dovoljno?

Konzumacijom jagoda zapravo dobivamo ogroman broj koristi za naše zdravlje, stoga bi definitivno trebale postati sastavni dio vaše prehrane (barem dok traje njihova sezona). Kako biste tijelu osigurali potrebnu dozu vitamina i minerala, stručnjaci tvrde da je dovoljno pojesti 8 jagoda dnevno. Preporuka je to kliničke studije koja sugerira da konzumacijom porcije od osam jagoda srednje veličine dnevno možemo poboljšati zdravlje srca, prevenirati dijabetes, održati mozak vitalnim te smanjiti rizik od nekih vrsta raka. 

''Naša studija podupire hipotezu da konzumacija jagoda može poboljšati kardiometaboličke rizike. Nadalje, vjerujemo da ovi dokazi podupiru ulogu jagoda u pristupu 'hrana kao lijek' za prevenciju dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti kod odraslih'', rekla je dr. Arpita Basu, voditeljica istraživanja i profesorica sa Sveučilišta u Nevadi.

Iako je 8 jagoda dovoljno da tijelu osigurate važne vitamine i minerale, slobodno uživajte u domaćim jagodama bez ograničavanja (znamo da im je teško odoljeti). U nastavku saznajte prednosti jagoda za zdravlje zbog kojih ovo voće vrijedi češće uvrstiti u prehranu.

7 prednosti jagoda za zdravlje

Jačaju imunološki sustav

Možda biste trebali napraviti zalihe jagoda tijekom sezone prehlade i gripe. Vitamin C kojem obiluju jagode igra ključnu ulogu u zaštiti imunološkog sustava. Naš imunitet postaje slabiji kako starimo, ali sam vitamin C ili u kombinaciji s vitaminom E može poboljšati imunološku funkciju kod starijih osoba, sugerira studija objavljena u prosincu 2020. u Experimental Gerontology. Ovo objašnjava zašto se dodaci vitamina C i izvori hrane često potiču kao oružje protiv prehlade. Samo jedna šalica jagoda sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina C, kao i brojne druge korisne antioksidanse i hranjive tvari.

Pomažu u smanjenju oksidativnog stresa

Jagode su jedan od najjačih izvora antioksidansa, prema članku u Nutrition Journalu koji je u uzorak uključio čak 3100 namirnica. Antioksidansi pomažu smanjiti oksidativni stres. Naše se stanice neprestano bore s oksidativnim stresom iz našeg okoliša, što uvelike pridonosi staničnom starenju i kroničnim bolestima. Antioksidansi djelomično djeluju tako što neutraliziraju slobodne radikale, nestabilne molekule kisika koje mogu oštetiti stanice i uzrokovati određene bolesti. Oksidativni stres može biti štetan za ljudsko zdravlje - može doprinijeti srčanim bolestima i razvoju raka. Voće poput jagoda koje je bogato antioksidansima u prehrani povezano je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

 | Author: Unsplash, Lucinda Hershberger Foto: Unsplash, Lucinda Hershberger

Smanjuju rizik od srčanog udara

Jagode i njihovi antioksidansi mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje srca. Prema studiji objavljenoj u listopadu 2021. u Antioxidants, jagode smanjuju rizik od velikih vaskularnih opasnosti, kao što su srčani udar i dijabetes. U samo četiri tjedna, dnevna konzumacija koncentriranih jagoda u obliku praha bila je dovoljna za jačanje antioksidativne aktivnosti i smanjenje razine upale povezane s kardiometaboličkim rizicima.

Smanjuju rizik od razvoja dijabetesa

Istraživanja o jagodama, antioksidansima i njihovoj mogućoj povezanosti s nižim rizikom od dijabetesa su, međutim, sve brojnija. Studija objavljena u travnju 2021. u Nutrients zaključila je da redovita porcija jagoda značajno poboljšava otpornost na inzulin kod odraslih osoba s pretilošću i visokim LDL-om, odnosno "lošim" kolesterolom. Zdrava prehrana koja uključuje ​​jagode može biti ključna u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Poboljšavaju kognitivne funkcije 

Jagode održavaju mozak vitalnim i pomažu u boljem pamćenju. Jagode su bogate vitaminom C, antocijanidinima i flavonoidima, koji mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i demencije, pokazala su istraživanja objavljena u Nutrients i American Journal of Clinical Nutrition. Konzumacijom jagoda više od dva puta tjedno odgađate kognitivno starenje do 2,5 godine, tvrde stručnjaci.

 | Author: Unsplash, Daiga Ellaby Foto: Unsplash, Daiga Ellaby

Smanjuju razinu kolesterola u krvi

Dok vaše tijelo treba kolesterol za obavljanje određenih funkcija, previše kolesterola može biti loše za vaše srce. Iako različiti čimbenici, uključujući genetiku, mogu igrati ulogu u riziku od visokog kolesterola, nezdrav način života također može pridonijeti. Svježe voće poput domaćih jagoda bogatih topivim vlaknima korak je u pravom smjeru. Prema studiji objavljenoj u svibnju 2021. u Nutrients, konzumacija jagoda može biti povezana s poboljšanim kolesterolskim markerima kod rizičnih osoba. Nakon velikog unosa jagoda, razina ukupnog i ''lošeg'' kolesterola bila je znatno niža. Budući da visok kolesterol ne možemo vidjeti ili osjetiti, održavanje zdrave razine kolesterola važan je dio prevencije srčanih bolesti i moždanog udara, a sada znate da vam jagode itekako mogu pomoći u tome.

Imaju snažno protuupalno djelovanje

Prema istraživanju objavljenom u studenom 2020. u Molecules, jagode bogate flavonoidima i antioksidansima imaju pozitivne učinke na markere upale, kao i neuroprotektivna, antikancerogena, kardioprotektivna i antidijabetička svojstva za sprječavanje bolesti. Za smanjenje upala zaslužan je antocijanin, pigment koji jagodama daje jarko crvenu boju. Studija sugerira da konzumacija jagoda može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i protiv upala, osobito ako se jagode konzumiraju unutar dva sata od obroka. Dakle, razmislite o tome da posegnete za jagodama između ručka i večere.

Kako biste organizmu osigurali samo najbolje iz prirode, birajte jagode iz domaćeg uzgoja, bogate vitaminima i mineralima. Jagode iz doline Neretve i vrgoračke jagode prepoznate su na domaćem tržištu po kvaliteti, bogatstvu okusa i intenzivnom mirisu. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada uzgajivača čine ove jagode jedinstvenima.

Kako bi svježa domaća jagoda u što kraćem roku stigla od hrvatskih proizvođača do stolova potrošača brine ENNA Fruit, vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj. ENNA Fruit surađuje s više od 1000 hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete svog stručnog tima, pomoć pri organizaciji proizvodnje i otkup kroz dugoročne ugovore.

Misija ENNA Fruita je u suradnji s kooperantima raditi na podizanju hrvatske proizvodnje voća i povrća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.