Povodom prvog rođendana Zdrave Krave, 17.9. donosimo ti zdrave i ukusne recepte za pripremu torti i kolača u posebnim prigodama. Prilikom izrade deserta kod kuće važno je dati prednost prirodnim i što manje prerađenim izvorima šećera jer tako nećeš morati strahovati od suvišnih kilograma
U ovo doba procvata procesirane hrane, koja vrlo često sadrži velike količine šećera, potrebno je pažljivo birati slatke namirnice.
Slatko je prvi okus sa kojim se susreću naši okusni pupoljci, već preko majčinog mlijeka. To je zasigurno jedan od razloga zbog kojeg slatko povezujemo sa osjećajem ugode, sigurnosti i utjehe. Isto tako glukoza, jednostavni šećer koji je osnovna građevna jedinica svih ugljikohidrata, predstavlja glavni izvor za dobivanje energije. Zato se može reći da na neki način instinktivno naginjemo slatkim okusima kako bi osigurali dovoljno energije.
Kod pripreme omiljenih kolača, umjesto bijelog šećera, pokušaj upotrijebiti prirodne zaslađivače dobivene od žitarica, poput ječmenog ili rižinog slada ili agavin sirup, koji će osigurati ugodan slatki okus slastica, ali će i povoljno djelovati na koncentraciju glukoze u krvi. Ovi će prirodni zaslađivači pridonijeti manjem kalorijskom unosu, a većem unosu vitamina i minerala.
Za pripremu zdravih kolača iskoristi sezonsko voće i žitarice
Kada govorimo o zdravim desertima, svakako moramo spomenuti voće i orašaste plodove. Pri tome se uvijek treba okrenuti sezonskom voću u našem podneblju. U ovom peridu iščekivanja jeseni, to su šljive, jabuke, kruške, koje sa žitaricama poput kukuruzne krupice ili zobi možeš iskoristiti za pripremu zdravih kolača.
Za one koji vole i nešto manje slatke deserte, ovo je godišnje doba pogodno za fine deserte sa bundevom i mrkvom, koji mogu poslužiti i kao ukusan međuobrok. Suho voće dostupno je cijele godine, a također se izvrsno uklapa u kolače ili se može poslužiti samo sa orašastim plodovima, umjesto kupovnih slatkiša.
Ako se ipak ne možeš odreći omiljenih kremastih kolača i torti, i male izmijene u njihovoj pripremi su značajne. Osim šećera, potrebno je paziti i na odabir masnoće, tako da se punomasno mlijeko i vrhnje zamijeni onim s malim udjelom masti, jogurtom ili istim proizvodima na bazi soje. Kod pripreme biskvita, umjesto bijelog brašna upotrijebi integralno, a ukoliko se zaželiš slastica sa sirom, odluči se za recept sa svježim umjesto onog sa kremastim i masnijim sirom.
Zamjeni čokoladu sa rogačem!
Za obožavatelje čokoladnih poslastica, preporučujemo tamnu čokoladu sa što većim postotkom kakaa, a oni hrabriji neka zamjene čokoladu sa rogačem, koji vjerno oponaša izgled i okus čokolade u kolačima.
Usvajanjem i pridržavanjem ovih jednostavnih pravila kod pripreme slastica, možeš češće uživati u omiljenim desertima, i to bez grižnje savjesti i straha od suvišnih kilograma.
Povodom rođendana Zdrave Krave u četvrtak 16. 9. očekuj i veliku nagradnu igru u kojoj ćeš moći osvojiti vrijedne nagrade.
Kolač od kus-kusa
Recept je izdvojen iz knjige ''Za bebe i djecu'', Jadranke Boban Pejić (Planetopija, 2007.)
Sastojci
- 3 šalice kus-kusa
- 8 šalica jabučnog soka
- 2 šalice grožđica
- 1 šalica lješnjaka
- 1 žlica limunove korice
Priprema
- Pomiješaj kus-kus i sok, zagrij da provri. Kuhaj kratko dok kus-kus ne upije tekućinu (3 do 5 min).
- Stavi u nauljeni kalup i poravnaj. Ostavi da se stegne.
- Kuhaj grožđice u vodi (vode treba biti toliko da pokrije grožđice) 10 minuta. Poprži i samelji lješnjake.
- Ohlađene grožđice izmiksaj te pomiješaj s lješnjacima i limunovom koricom. Smjesu premaži preko kus-kusa i reži na kocke.
Torta s limunom
Recept ove torte izdvojen je iz knjige ''Prirodno i slatko'': cjeloviti deserti bez šećera, Jadranke Boban Pejić (Planetopija, 2009.)
Sastojci
Tijesto:
- 1 i ½ jušna žlica agavinog sirupa
- 4 jušne žlice biomargarina
- ¼ šalice brašna tip 850
- ¾ šalice sitnih zobenih pahuljica
- 4 jušne žlice mljevenih badema
- prstohvat soli
- ½ čajne žlice praha vanilije
Nadjev:
- 700 g tofua (tvrdog)
- sok i naribana korica 2 limuna
- sok i naribana korica 2 naranče
- 2/3 šalice agavinog sirupa
- 1/3 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano za prženje)
- 1 čajna žlica vanilije u prahu
- prstohvat soli
- 3 jušne žlice aru praha
- listići badema za ukras
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180°C.
- Za biskvit izmiksaj agavin sirup i margarin.
- Pomiješaj sa svim drugim sastojcima za tijesto i stavi na nauljeni kalup za tortu (promjera 20 cm).
- Izmiksaj sve sastojke za nadjev u glatku smjesu pa rasporedi na tijesto.
- Peci 30 minuta da lagano potamni.
- Pet minuta prije kraja pečenja pospi listićima badema.
- Ostavi da se ohladi pa posluži.