Hrana Hrana kao lijek 21. travnja 2018.

Tko ima problema sa štitnjačom ne bi trebao jesti ove namirnice

Brokula-Prokulica
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Namirnice koje jačaju funkciju štitnjače su riba, posebno plava, školjke i morski plodovi koji sadrže jod. Meso jer sadrži aminokiselinu tireozin, mahunarke, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke osobito suncokretove, mliječne proizvode s dodatkom probiotskih kultura, zeleni čaj, kokosovo, maslinovo i riblje ulje.

Možda te zanima... "Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju'' Zdravlje

Namirnice koje treba izbjegavati:

  • Gluten - sve namirnice koje sadrže gluten
  • Brokulu, prokulice, cvjetaču, kupus, kelj, rotkvice, pastrnjak, soju - jer sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice jer utječu na razinu hormona u tijelu i remete rad štitnjače.
  • Rafinirani šećer
  • Jagode, breskve, batat se ne preporučuju

Plavi podočnjaci mogu ukazivati na bolesnu štitnjaču

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Marnie1312

      Kruciferno povrće uistinu sadrži goitrogene, ali se njihova količina smanjuje termičkom obradom i umjerena konuzumacija je dozvoljena osobama koje boluju od bolesti štitnjače. Glukozinolati - antikancerogeni iz krstašica, kuhanjem na pari 10 ak minuta neće se izgubiti. Konzumacija glutena štetna kod osoba koje za to imaju genetsku predispoziciju, a ne kod SVIH oboljelih od bolesti štitnjače. Ovo što pišete su vrlo paušalno nabacane informacije.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.