Hrana Hrana kao lijek 27. kolovoza 2023.

Šljive potiču probavu, pomažu kod mršavljenja i pomlađuju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šljive obiluju vitaminima i pektinom koji potiče probavu, sakuplja otrovne tvari iz organizma i izbacuje ih putem stolice. Pomažu u borbi protiv visokog kolesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume. Konzumiranje svježih plodova odlična je prevencija malignih tumora, a osim toga pomlađuje i regenerira organizam te sprječava pojavu bora.

Također, šljive su učinkovita pomoć za mršavljenje jer njene supstance povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam te se zatim probavljaju "van". Bogate su i kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Sezona šljiva općenito se proteže od svibnja do listopada. Prve sazrijevaju japanske vrste, a u Europi je doba sazrijevanja šljiva nešto kasnije – tijekom kolovoza i jesenskih mjeseci – što je karakteristično i za naše krajeve.

Papir-Zk Možda te zanima... Šljive i smokve pomažu kod zatvora Hrana

Suhe šljive 

Suhe šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitokemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Redovnom konzumacijom smanjuju mogućnost za nastanak srčanog udara. Suhe šljive su najjednostavniji i najučinkovitiji lijek protiv zatvora. Suhe šljive zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja te predstavljaju vrijedan izvor energije u "malom pakiranju". One sadrže topiva i netopiva prehrambena vlakna te sorbitol.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Probava_1 Možda te zanima... Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna Zdravlje

Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu tako da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi tako što stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i tako povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njezin prolazak kroz crijevo. Sorbitol djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva. Možete napraviti i ukusan kolač sa šljivama.

Kolač od šljiva, maka i kokosovog ulja

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 115 g maslaca
  • 125 ml kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 jaja 3 žlice maka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 200 g glatkog brašna
  • 190 g integralnog brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta
  • 15-20 šljiva
Smoothie_1 Možda te zanima... Napravi sama: Ljetni smoothie za mršavljenje s chia sjemenkama Hrana

Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Okrugli lim premažite maslacem. Pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom, makom i kokosovim uljem. Dodajite jedno po jedno jaje, vaniliju i vrhnje pa izmiksajte. Posebno pomiješajte obje vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, sol i cimet. Umiješajte malo po malo brašna u smjesu s maslacem. Zatim izlijte u lim i prekrijte šljivama. Pecite oko 40 minuta ili probajte čačkalicom, ako nije pečeno pustite još malo. Kolač se treba skroz ohladiti da bi se lakše mogao rezati. Vrlo je sočan i izdašan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.