Hrana Hrana kao lijek 05. studenoga 2018.

Situacije i stanja u kojima je bolje izbjegavati češnjak

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ovom jesenskom razdoblju kad 'vladaju' razne viroze većina ljudi koristi prirodne zaštitnike od bolesti, među kojima je i češnjak. Iako ima razne blagodatne učinke i pomaže u sprječavanju raznih bolesti, postoje i situacije u kojima ga ipak trebaš izbjegavati.

  • Kožni problemi – kožu najprije testiraj tako da naneseš češnjak na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije provjeri je li iritirano. Ako jest, nemoj ponovno nanositi češnjak. Ulje češnjaka ne sadrži spojeve koji uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata. Budi oprezna kad nanosiš češnjak na dječju kožu. 
  • Vaginalni i rektalni/analni problemi – ne koristi češnjak lokalno, jer bi mogao iritirati ili peći.
  • Želučani ili probavni problemi – zapamti da velike količine češnjaka mogu iritirati želudac i crijeva.
  • Krvarenje – zapamti da češnjak može potaknuti krvarenje. Taj se učinak može još pogoršati ako konzumiraš bilje i/ili dodatke prehrani koji usporavaju grušanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, angeliku, klinčić, đumbir, gingko, crvenu djetelinu, kurkumu i vrbu. 
  • Trudnoća – zapamti da normalne razine unosa češnjaka vjerojatno nisu štetne za dijete, ali mudro je izbjegavati velike količine i ne nanositi češnjak na kožu. Ako je porod za dva tjedna, unos velikih količina češnjaka mogao bi potaknuti krvarenje za vrijeme poroda i popratnih kirurških procedura.
  • Dojenje – izbjegavaj konzumaciju ili nanošenje velikih količina češnjaka jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dijete. Djeca dulje sisaju ako su im majke jele češnjak, vjerojatno jer vole majčino mlijeko s okusom češnjaka.
  • Predoperativna stanja – izbjegavaj češnjak dva tjedna prije zakazane operacije jer može potaknuti krvarenje. 
  • Kronični alkoholizam – izbjegavaj velike količine češnjaka jer usporava razgradnju jetrenog enzima P450 2E1, koji pomaže u razgradnji alkohola.
  • Ako koristiš oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamti da češnjak ubrzava razgradnju i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumiraš mnogo češnjaka, razmisli o dodatnoj kontracepciji (poput kondoma).

Moguće nuspojave

Češnjakovi sumporni spojevi topljivi u ulju mogu uzrokovati sljedeće poteškoće:

  • Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, vjetrove, dijareju i gubitak apetita, ako si konzumirala sirovi češnjak ili ulje od češnjaka na prazan želudac,
  • Slabost, grozničavost, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, ubrzani puls i nesanicu, rumenilo, peckanje i plikove od duljeg nanošenja na kožu.
Med-Češnjak Možda te zanima... Ultra moćan recept za 7 dana: Spoj češnjaka i meda za snažan imunitet Zdravlje Cesnj-Uspr Možda te zanima... Od češnjaka nestaju prištići i bradavice Ljepota i relax

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.