Hrana 23. svibnja 2016.

Vitamin C i kalij eliminiraju celulit!

Narančina_Kora
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit je vrlo česta pojava na tijelu žene, a karakterizira ga izgled narančine kore na zahvaćenim mjestima, najčešćena trbuhu,  stražnjici, bokovima, natkoljenicama i koljenima.

Medicinska struka ovo stanje definira kao lokaliziran metabolički poremećaj potkožnog tkiva koji uzrokuje promjenu oblika tijela, pojavom nepravilnosti na koži poput udubljenja i izbočenja. 

Pobliže, celulit predstavlja nakupinu masnog tkiva koje je uslijed degenerativnih procesa izgubilo svoju funkciju pa u vezivnom tkivu koje ga okružuje dolazi do nakupljanja otpadnih tvari, stvrdnjavanja te stvaranja forme koja se vizualno manifestira kao narančina kora.

Povijest celulita

Izraz „celulit“ prvi put se pojavio prije 150 godina u francuskoj literaturi, a na umjetničkim djelima je prisutan još od 17. stoljeća.  Alquier i Paviot su 1920. prvi opisali celulit kaoneupalnu, kompleksnu, staničnu distrofiju tkiva, gdje uslijed poremećaja metabolizma vode dolazi do zasićenja susjednog tkiva kao rezultat različitih stimulativnih poticaja. Iako je učestalost celulita vrlo visoka, obzirom da zahvaća više od 80 % žena nakon puberteta, napredak u razumijevanju njegove patofiziologije vrlo je malen posljednjih nekoliko desetljeća, što uvelike otežava tretiranje celulita i njegovu prevenciju.

Mišljenja stručnjaka o uzrocima pojave celulita se razlikuju. Jedni misle da su za nastanak celulita odlučujuće genetske predispozicije, dok drugi vjeruju da veći utjecaj imaju životne navike, gdje njegovom nastanku pogoduje prehrana sa visokim udjelom masnoća, izostanak tjelesne aktivnosti, loša cirkulacija, nakupljanje toksina u organizmu ili najčešće, kombinacija navedenog.

Važnost prehrane

Važnost prehrane u cilju postizanja bolje tjelesne figure, ne može se zanemariti, stoga isto vrijedi i za celulit.  Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina.  Pri tome se prvenstveno preporučuje obična voda i biljni čajevi, od kojih treba istaknuti one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma, a to su čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice. 

Procesirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane. Kao glavni izvor proteina preporuča se konzumirati ribu i u nešto manjoj mjeri krto meso. Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način pobijediti celulit iznutra.

Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma. Jednostavnije, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.

Ukoliko želiš znati više o nepoželjnim namirnicama krivcima za nastajanje celulita, učestalom problemu za gomilanje otpadnih tvari u organizmu za kojeg niti ne pretpostavljaš da uzrokuje narančinu koru, te ono najvažnije, na koji način se riješiti nepoželjnog celulita uključi se Mršavimo zajedno klub gdje zajedno vježbamo, pomno biramo prehranu (bez dijeta) i mršavimo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.