Hrana 26. kolovoza 2016.

Sastojak zelenog čaja koji može biti štetan za jetru

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zeleni čaj je koristan za organizam, a njegova konzumacija ublažava stres i umor te potiče mršavljenje. No, kao i kod drugih namirnica pa i čajeva, postoji nešto što se zove pretjerivanje, odnosno više nije bolje.

Američki sveučilišni zavod za gastroenterologiju izdao je nove preporuke o ekstraktu zelenog čaja, koji je čest sastojak u sredstvima za mršavljenja, napominjući da može biti toksičan i uzrokovati zatajenje jetre.

U zelenom čaju su katehini u sastavu od 5 do 27 posto

Krivac za njegovu štetnost je vrsta polifenola pod nazivom katehini. Polifenoli su inače biljni spojevi koji imaju snažnu antioksidativno svojstvo. Stoga su i katehini vrijedni antioksidansi, ali prevelika količina istog može naškoditi organizmu. 

"Katehini opterećuju mitohondrije, izvor stanične energije, i sprječavaju ih u mogućnosti da pomažu organizmu da preradi hranu i pretvori je u energiju, što može dovesti do žutice, hepatitisa ili zatajenja jetre", kaže Herbert Bonkovsky, stručnjak gastroenterolog s Ustanove za zdravlje Carolinas i jedan od autora studije.

Saznaj više o našem istraživanju o korištenju dodataka prehrani!

Dodaci prehrani uzrokuju zdravstvene probleme

Prema Nacionalnom zdravstvenom institutu, zbog nereguliranih pravila vezanih uz dodatke prehrani, tablete trenutno čine 20 posto uzroka zdravstvenih problema s jetrom. Kada je riječ o ekstraktu zelenog čaja, šteta nastaje i kada nije samo riječ o uzimanju u većim količinama, pa Bonkovsky preporučuje potpuno izbjegavanje dodataka s ekstraktom zelenog čaja. Ako netko ne želi odustati od korištenja ekstrakta koji u sastavu ima katehin, Bonkovsky navodi kako je potrebno dozu ograničiti na ne više od 500 miligrama (mg) katehina dnevno. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.