Hrana 09. listopada 2019.

5 razloga zbog kojih je korisno jesti bundevu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ovom periodu u godini vjerojatno ne možeš otići u trgovini ili kafić, a da ne iskoči nešto što je aromatizirano bundevom. Zato jednostavno uživaj u bundevi što je više moguće dok je zrak svjež i lišće poprima jesenske nijanse.

Bundeva je sama po sebi veoma zdrava, ali kakve blagodati zapravo ima? Dijabetičari su za Health naveli osnovne značajke zbog kojih je bundeva veoma poželjna namirnica za uključiti na jelovnik.

Podaci o energetskim vrijednostima bundeve

Prvo i osnovno - evo što možeš očekivati u prehrambenom odjelu za 100 grama bundeve, prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede:

  • kalorije: 30
  • protein: 1,2 g
  • ugljikohidrati: 8 g
  • masnoća: 0,1 g
  • šećer: 3,2 g
  • vlakna: 0,6 g
  • natrij: 1 mg
Možda te zanima... Tjestenina s gljivama i umakom od bundeve Hrana

Zdravstvene prednosti bundeve

1. Dobra je za vid

Bundeva je izvrstan izvor antioksidansa vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju i može usporiti razvoj degeneracije makule,“ kaže Keri Gans, RD, CDN, autorica The Small Change dijete.

2. Bundeva može ojačati imunitet

Bundeva je također dobar izvor vitamina C. Uz pomoć 100 grama bundeve unosiš 17% dnevne preporučene vrijednosti, što pomaže jačanju imunološkog sustava, kaže Gans, i čak smanjuje rizik od razvoja određenih karcinoma.

3. Tvoja će koža dobro reagirati na bundevu

Karotenoidi, organski pigmenti koji bundevi daju boju, djeluju i kao antioksidanti, "koji pomažu jačanju zdravlja kože", kaže Beth Warren, RDN, osnivačica Beth Warren Nutrition.

4. Dobra je za srce i želudac

Bundeva je dobar izvor kalija i magnezija, minerala zdravih za većinu ljudi kojih nema dovoljno. Osim toga, nudi vlakna koja pune crijeva, a koja bi mogla pomoći u snižavanju kolesterola i naravno, pomaže u redovitoj stolici, kaže Gans.

5.  Ima malo kalorija, ali je zasitna

Budući da je bundeva toliko zasićena vlaknima, ali i toliko kalorična, sjajna je opcija ako želiš smršavjeti ili zamijeniti škrob iz recimo krumpira ili peciva, za nešto malo lakše.

Jesu li i sjemenke bundeve zdrave?

Naravno da jesu. "Sjemenke bundeve sadrže cink, koji može pomoći tvojem imunološkom sustavu da se izbori s prvim prehladama jeseni", kaže Scott Keatley, RD, iz Keatley Medical Nutrition Therapy. Sjemenke bundeve sadrže i omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva te ima mnogo važnih minerala za cjelokupno zdravlje, uključujući magnezij i mangan, zaključila je Gans.

Možda te zanima... Niskokalorični muffini od bundeve i čokolade Hrana Sjemenke Možda te zanima... Suncokretove ili bundevine sjemenke - koje su zdravije? Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.