Jesen je u punom jeku, Noć vještica je stigla i sve miriše na bundeve, a sad bi trebala i tvoja kuhinja. Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.
Osim što je dobra za tvoje srce, bogata je i drugim vitaminima, folnom kiselinom te kalijem, fosforom, kalcijem i željezom. A kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i vlakna.
Pečena bundeva s medom i feta sirom
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 2 crvena luka, oguljena, a svaka glavica nasjeckana u 12 klinova
- 1/4 šalica oraha, nasjeckanih
- 3 čajne žličice meda
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica čilija u prahu
- 1 žlica soli
- papar
Ukrašavanje:
- 1/4 šalice feta sira
- peršin
- 1 svježa, nasjeckana čili paprika
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Oguli i izreži bundevu na kockice. Odvoji sjemenke bundeve i kratko ih isperi pod slavinom.
3. Stavi bundeve, sjemenke bundeve, luk i orahe na veliki pladanj za pečenje. Prelij maslinovim uljem i medom. Pospi bundeve sa čilijem, solju i paprom.
4. Peci 25 minuta ili dok bundeve nisu smeđe i zapečene, nakon 15 minuta pečenja okreni bundeve.
5. Izvadi iz pećnice, preko toga stavi feta sir, ukrasi peršinom i svježom čili paprikom. Spremno je za posluživanje.
Recept za muffine
Sastojci:
- 1 1/2 šalica integralnog brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 1/2 čajna žličica praha za pecivo
- 1/2 sode bikarbone
- 2 čajne žličice začina za pitu od bundeve
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/3 šalice stevije
- 2 bjelanjka, lagano istučena
- 2/3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
- 1 šalica bundeve
- 1/3 šalice svježe cijeđenog soka od jabuke
- 1/2 banane, izgnječene
- 1/2 šalice čokolade
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pripremi košarice za muffine.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, začin za pitu od bundeve, sodu bikarbonu i sol.
3. U zasebnoj zdjeli stavi bundevu, bananu, steviju, bademovo mlijeko, bjelanjke i sok od jabuke. Dodaj smjesu brašna u smjesu bundeve i pomiješaj. Nježno namoči u čokoladu.
4. Napuni svaku košaricu do 3/4 punu tako da svaka bude jednaka. Stavi u pećnicu i peci 23 - 28 minuta ili provjeri čačkalicom.
5. Spremno za posluživanje.