Hrana Zdravi recepti 2318 prikaza 17. listopada 2018.

Moraš isprobati ove predobre recepte s bundevom!

Foto: Gulliver/Shutterstock

Jesen je u punom jeku, Noć vještica se približava i sve miriše na bundeve, a sad bi trebala i tvoja kuhinja. Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

Osim što je dobra za tvoje srce, bogata je i drugim vitaminima, folnom kiselinom te kalijem, fosforom, kalcijem i željezom. A kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i vlakna. 
Možda te zanima... Prehrana novog doba: razotkrivamo zablude o zdravoj i nezdravoj prehrani Hrana Možda te zanima... Uravnotežena prehrana - ovako bi trebao izgledati tvoj jelovnik Hrana

Pečena bundeva s medom i feta sirom

Sastojci: 

  • 1 kg bundeve
  • 2 crvena luka, oguljena, a svaka glavica nasjeckana u 12 klinova
  • 1/4 šalica oraha, nasjeckanih
  • 3 čajne žličice meda 
  • 3 čajne žličice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica čilija u prahu
  • 1 žlica soli
  • papar

Ukrašavanje: 

  • 1/4 šalice feta sira 
  • peršin
  • 1 svježa, nasjeckana čili paprika 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema: 

1. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva

2. Oguli i izreži bundevu na kockice. Odvoji sjemenke bundeve i kratko ih isperi pod slavinom. 

3. Stavi bundeve, sjemenke bundeve, luk i orahe na veliki pladanj za pečenje. Prelij maslinovim uljem i medom. Pospi bundeve sa čilijem, solju i paprom. 

4. Peci 25 minuta ili dok bundeve nisu smeđe i zapečene, nakon 15 minuta pečenja okreni bundeve.

5. Izvadi iz pećnice, preko toga stavi feta sir, ukrasi peršinom i svježom čili paprikom. Spremno je za posluživanje. 

Niskokalorični keksi od bundeve i čokolade

Sastojci: 

  • 1 1/2 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 1/2 čajna žličica praha za pecivo
  • 1/2 sode bikarbone
  • 2 čajne žličice začina za pitu od bundeve
  • 1/4 čajne žličice soli 
  • 1/3 šalice stevije
  • 2 bjelanjka, lagano istučena
  • 2/3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka 
  • 1 šalica konzervirane bundeve
  • 1/3 šalice svježe cijeđenog soka od jabuke
  • 1/2 banane, izgnječene
  • 1/2 šalice čokolade

 | Author: Gulliver/Shutterstock Foto: Gulliver/Shutterstock

Priprema: 

1. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pripremi korpice za muffine

2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, začin za pitu od bundeve, sodu bikarbonu i sol. 

3. U zasebnoj zdjeli stavi bundevu, bananu, steviju, bademovo mlijeko, bjelanjke i sok od jabuke. Dodaj smjesu brašna u smjesu bundeve i pomiješaj. Nježno namoči u čokoladu. 

4. Napuni svaku korpicu do 3/4 punu tako da svaka bude jednaka. Stavi u pećnicu i peci 23 - 28 minuta ili provjeri čačkalicom. 

5. Spremno za posluživanje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.