Tikva ili bundeva je toliko svestrana namirnica da me uvijek iznova oduševljava. Najčešće koristim butternut ili muškatnu tikvu jer mi je ona nekako najukusnija. No ti možeš koristiti i hokaido tikvu ili takozvanu turkinju, ako ti je neka od tih vrsta draža.
Muškatna bundeva je oblika tamburice, jako narančastog i ukusnog mesa. Ona je namirnica male kalorijske, a značajne nutritivne vrijednosti. Zbog obilja vitamina (posebno provitamina A), minerala (najviše kalija) i biljnih vlakana neizostavna je namirnica u mojoj prehrani.
Danas donosim recept za veganski rižoto od muškatne tikve. Inače, muškatnu tikvu najčešće pečem u pećnici, a kako se zna desiti da je ostane, često ju potrošim upravo u ovom jelu kako ne bih morala baciti hranu. Od ostatka tikve možeš napraviti i palačinke, medenjake, muffine, brownie, juhu ili njoke.
U ovoj kombinaciji, riža tako lijepo upije aromu tikve koja svojom svilenkastom teksturom dodatno obogati rižoto te on dobije divnu, kremastu teksturu i bude to obrok za prste polizati! Ova količina sastojaka je dovoljna za dvije osobe. Jelo je jako zasitno i nitko nakon njega neće ostati gladan. Uz jelo idealno ide čaša dobro ohlađenog bijelog vina.
Sastojci:
- 1 čaša (od 250 ml) Arborio riže
- 1 čaša pečene muškatne tikve
- 2 čaše povrtnog temeljca
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica curry praha
- 1/2 žličice mljevenog kumina
- malo chilli ljuskica
- 2 srednje shiitake gljive
- 2 žlice aceto balsamico
- sol, papar po želji
Za dekoraciju: par listova svježeg bosiljka, sjemenke nara, delikatesni kvasac.
Postupak:
- Luk i češnjak nareži na kockice.
- U blender stavi pečenu muškatnu tikvu i povrtni temeljac. Blendaj 2 minute i dodaj začine: muškatni oraščić, sušeni timijan, curry prah, kim, chilli, sol i papar. Blendaj još 1 minutu
- Ugrij veliku duboku tavu i stavi 2 žlice maslinovog ulja da se zagrije.
- Na zagrijano maslinovo ulje stavi pirjati nasjeckani luk i češnjak te tako pirjaj 5 minuta, miješajući kako bi potpuno omekšao.
- Dodaj rižu i miješajući pirjaj još 2 minute.
- Nakon toga ulij tekućinu koju si dobila blendanjem muškatne tikve i povrtnog temeljca, dovoljno da prekrije rižu.
- Kada riža upije tekućinu, ponovno dodaj dok ne potrošiš svu tekućinu (otprilike od 15 do 20 minuta). Cijelo vrijeme potrebno je rižu miješati.
- Zadnjih 10 - ak minuta nasjeckaj shiitake gljive.
- Na vatru stavi malu posudu i dodaj 1 žlicu maslinovog ulja da se zagrije.
- Na zagrijano ulje ubaci shiitake gljive i aceto balsamico te pirjaj 5 minuta.
- Kada su gljive i rižoto gotovi, serviraj rižu, na vrh stavi pirjane shiitake gljive i ukrasi svježim bosiljkom i sjemenkama nara.
Dobar tek!
Prati Veganicu Vinku Tresić i na njezinom Instagram profilu i blogu gdje ćeš naći puno inspirativnih recepata