Hrana 14. listopada 2019.

Imamo recept za curry od bundeve i slanutka za hladnije dane

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesen je stigla. Prve jesenje kiše su pale, temperatura se spustila pa je vrijeme za fina zagrijavajuća jela. Voliš li se igrati sa začinima ili se voliš držati tradicionalne kuhinje? Začini u kuhinji nisu samo tu da nam razmaze ukusne pupoljke već imaju i niz svojstava kojima djeluju na cijelo naše tijelo.

Tako nas začini poput kajenskog papra, kurkume, češnjaka i đumbira zagriju u tren oka i potpale unutarnju vatru našeg tijela onda kad je to najpotrebnije. Bundeva kao prava kraljica jeseni bogata je betakarotenima i sunčevom energijom koju je upijala tijekom cijelog ljeta.

Kuhanje sa sezonskim namirnicama je izrazito povoljno za naše tijelo jer upravo te namirnice imaju sve ono što tijelu u tom trenutku treba. Ovaj recept koji ti donosim u nastavku je zapravo veoma jednostavan i samo je jedna od mnogobrojnih varijanti klasičnog indijskog jela koje sadrži mješavinu začina poznatu pod nazivom masala ili garam masala.

Masala može biti suha ili u obliku paste. Za suhu mješavinu se začini peku na suhoj tavi te nakon toga usitne u prah, a za izradu paste se obično koriste svježi začini. Neki od začina koji se koriste za izradu su: kurkuma, papar, čili, kardamom, kumin, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, pimet, komorač, korijandar..

Ima mnogo varijanti začina za curry i razlikuju se od pokrajine do pokrajine, od kuće do kuće. Ti svoju mješavinu možeš složiti kod kuće ili pak kupiti već neku gotovu u trgovini. Ja sam za ovaj recept koristila gotovu mješavinu. Ovo je povrtni curry, a uz tikvu glavnu ulogu je preuzeo slanutak. No ti svakako možeš umjesto slanutka isprobati i s mesom ili nekom svojom kombinacijom ako želiš.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Sastojci:

  • 1 staklenka slanutka
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 i 1/2 šalica pirea od bundeve*
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • ¼ žličice kajenskog papra
  • 2 žličice začina za curry
  • ¼ žličice kumina
  • 1 žličica kurkume
  • Sol i papar po želji
  • Zeleno lišće mladog luka, peršin ili korijander za ukras po želji
  • Riža za posluživanje
Možda te zanima... Sedam dana tekućeg posta: "Izgubila sam 4 kg, iako mi to nije bio glavni cilj" Dijeta

Postupak:

  • Zagrij pećnicu na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  • Prepolovi tikvu i stavi ju u pećnicu i peci 40-45 min dok tikva nije mekana. Izvadi meso tikve i koristiti kasnije.
  • Očisti i nasjeckaj luk na sitne kockice. Zagrij ulje na tavi i ubaci luk. Pirjaj ga pet minuta. Luku dodaj češnjak te začine.
  • Ocijedi slanutak i ubaci ga luku i začinima.
  • Dodaj pire od bundeve i zalij sve temeljcem.
  • Kuhaj na laganoj vatri 20 do 30 minuta.
  • Rižu skuhaj prema uputi na pakiranju.
  • Kad je gotovo ukrasi sjemenkama, začinskim lišćem i posluži.

Dobar tek

* ostatak pirea od bundeve možeš čuvati u hladnjaku 3-4 dana i iskoristiti ga za izradu juhe od buče, pudinga, kolača, keksića, umaka….

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Sandra0710

      Hvala puno za ideju... još danas će biti na stolu :) Imam svojih tikvica i stalno sam u potrazi za novim idejama. Trenutno gledam u butternut tikvu i već nam je dosta krem juhe koja je do sada u obitelji najbolje prihvaćena. Uz ove začine, tikva će poprimiti novi karakter, a slanutak također volimo.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.