Hrana Zdravi recepti 15. prosinca 2017.

Proteinski keksi od čokolade i kokosa bez pečenja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Originalni recept sadrži zobene pahuljice, maslac, maslac od kikirikija i šećer, ali lako ih je zamijeniti, ako želiš kolačiće s više proteina i vlakana, bez mlijeka i šećera.

Kokosovo brašno je sjajna zamjena za zobene pahuljice, a ako misliš da je prekrupno možeš ga samljeti. Kokosovo ulje je dobra zamjena za maslac iako, ako nemaš intoleranciju na mliječne proizvode ni maslac nije loš. Maslac od kikirikija treba zamijeniti zdravijim bademovim maslacem ili tahinijem (namaz i umak napravljen od smrvljenog sezamovog sjemena). Šećer se može zamijeniti javorovim sirupom, medom, kokosovim šećerom (ili nekim od brojnih zdravih sladila). U ovom receptu se može eksperimentirati i dodavati chia sjemenke, mljevene orašaste plodove, usitnjeno suho voće. Sve dok se držiš omjera, nema zapreka da stavljaš što želiš u smjesu za ove kekse.

Možda te zanima... Čokoladna torta s malinama koja nije jako opasna za liniju Hrana

Sastojci:

  • 1/2 šalice kokosova ulja ili maslaca
  • 1/2 šalice javorova sirupa (agavina sirupa, meda, kokosova šećera)
  • 1/4 šalice kakao praha
  • 1 čajna žlica vanilijina ekstrakta
  • 1/3 šalice bademova maslaca ili tahinija
  • 2 do 3 šalice kokosova brašna
Možda te zanima... Sirova torta s malinama i pistacijama Kolumne

Priprema:

Otopi maslac, dodaj zaslađivač i kakao prah. Kuhaj smjesu dvije do tri minute ili dok ne proključa, ali pazi da ne zagori. Ukloni s vatre i dodaj vaniliju i bademov maslac i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj dvije šalice kokosova brašna, ali dospi još ako misliš da treba jer tekstura će ovisiti o količini kokosov brašna. Uzmi žlicu i vadi smjesu te je stavljaj na papir za pečenje ili silikonsku posudu i stavi u zamrzivač na 15 minuta dok ne očvrsne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.