Kolumne 23. svibnja 2018.

Sirova torta s malinama i pistacijama

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obožavam sirove kolače. Priprema je brza, nema potrebe za paljenjem pećnice i dugim miksanjem raznih krema. Sve što ti treba je blender i pusti mašti na volju. Ovakve torte su prave energetske bombe i obično je već sasvim mali komad potreban da zadovolji sve naše potrebe za slatkim.

Zašto su sirove torte pravi hit?

Ne sadrže rafinirani šećer. Obično ne sadrže ni gluten te mliječne proizvode. Nutritivno su vrlo vrijedne. Zadovoljavaju potrebu za slatkim, a zdrave su. No i u ovim slasticama ne treba pretjerivati jer su zbog velikog udjela orašastih plodova zasitne i kalorijska vrijednost im je visoka. 

Orašasti plodovi su nezaobilazni dio naše prehrane i sirove slastice napravljene na bazi orašastih plodova su upravo idealan način za konzumiranje ovih divnih plodova prirode.

Orašasti plodovi su bogati, za naš organizam važnim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Odlični su za jačanje kose, kože i noktiju, normalno funkcioniranje našeg mozga i imaju pogodno djelovanje na naš krvožilni sustav. Izrazito su bogati energijom. U nastavku ti donosim recept koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe. 

Sastojci:

*Ovo je mala torta za kalup promjera 11 cm.

Baza

  • 1/4 šalice namočenih datulja
  • 1/2 šalice naribanog kokosa 
  • 1/4 šalice pistacija
  • Prstohvat himalajske soli

Krema

  • 3/4 šalice indijskih oraščića  (namočeni u vodu preko noći ili barem 4 sata prije pripreme
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka (punomasno
  • 3 velike žlice kokosovog ulja
  • 2-3 velike žlice agavinog sirupa
  • 1/4 žličice burbon vanilije
  • 1/3 šalice malina
  • Prema potrebi dodatno mlijeko (zobeno, lješnjak, badem...) 

Priprema:  | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

  1. Datulje namoči u vruću vodu. Indijske oraščiće namoči u vruću vodu 
  2. Kalup obloži papirom za pečenje. Stranice kalupa lagano premaži kokosovim uljem
  3. U blender ubaci pistacije i usitni ih, dodaj jednu po jednu datulju i blendaj. Zatim dodaj kokos i blendaj. Na kraju ubaci prstohvat himalajske soli. 
  4. Baza za tortu je spremna. Izvadi ju iz blendera i utisni na dno kalupa. Stisni jako. 
  5. Kalup stavi na 10 minuta u škrinju. Ako ti je ostalo viška sastojaka za bazu oblikuj kuglice za ukras ili ih pojedi, ovo su izvrsne energetske kuglice.
  6. Procijedi indijske oraščiće i ubaci ih u blender,dodaj kokosovo mlijeko. 
  7. Kokosovo ulje rastopi ako je kruto, tekuće ulje dodaj u blender. Dodaj agavin sirup i blendaj. Ako imaš slabiji blender povremeno sastruži masu i blendaj. 
  8. Isto tako možeš dodati i do 1/4 šalice nekog drugog biljnog mlijeka (zob, riža, chia, soja, badem, lješnjak) ako ti je blender preslab. Blendaj, blendaj i blendaj dok ne dobiješ finu glatku kremu. Ubaci burbon vaniliju, blendaj. 
  9. Kad je konzistencija kreme glatka izvadi kalup iz škrinje. Na pripremljenu bazu dodaj 1/3 smjese iz blendera.
  10. Kalup vrati u zamrzivač.
  11. U preostalu kremu u blenderu dodaj maline i blendaj, blendaj dok ne dobiješ lijepu glatku ružičastu kremu.
  12. Izvadi kalup iz zamrzivača i dodaj ostatak kreme na tortu. 
  13. Tortu ostavi nekoliko sati u zamrzivaču kako bi se stvrdnula (4 sata, najbolje preko noći).
  14. Prije konzumiranja ju ostavi na sobnoj temperaturi kako bi ju lakše izvadio iz kalupa (30 min.) 
  15. Ukrasi po želji.

Ovakvu tortu možeš do 4 dana držati u frižideru ili 2 mjeseca u zamrzivaču

Uživaj! 

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!
Možda te zanima... Njoki bez glutena od batata u šarenim bojama Kolumne Možda te zanima... Jednostavna i brza juha od šparoga i shiitake gljiva Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.