Kolumne 14. svibnja 2018.

Jednostavna i brza juha od šparoga i shiitake gljiva

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki put kad ugledam šparoge poludim od sreće. Šparoge su jedno od povrća kojeg možeš spremati na stotinu načina - s jagodama na salatu, blanširane s maslinovim ulje, na grilu... i tako bih mogla nastaviti u nedogled.

Travanj i svibanj su mjeseci kad caruju šparoge pa obavezno iskoristi priliku i uživaj u ovoj zelenoj nutritivnoj bombi. U nastavku ti donosim recept za brzu i jednostavnu juhu.

Zašto šparoga i arame?

Nutritivno šparoga je veoma bogata namirnica, mogla bi se svrstati u superfood, a istovremeno je njena kalorijska vrijednost izrazito niska. Što znači, ako si na dijeti prije ljeta slobodno navali na šparoge!  | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Sadrži vitamine A,K,B,C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, cink, selen, folnu kiselinu i mnogo vlakna

Šparoge imaju antiupalna svojstva jer su bogate flavonoidima i još nizom drugih antioksidansa

A alge? Alge su bogate mineralima,vitaminima, čiste organizam i osvajaju svojim sadržajem vlakana

Sastojci:

  • ½ glavice luka
  • 10- 15 većih šparoga
  • 4 sušene shiitake gljive
  • 2 srednja krumpira
  • 600 ml temeljca
  • 1 - 2 žlice maslinovog ulja
  • Himalajska sol
  • Crni papar
  •  ¼ žličice sušenog češnjaka (može i svježi)
  • Arame alge (po želji)
Možda te zanima... Njoki bez glutena od batata u šarenim bojama Kolumne Možda te zanima... Naša nova blogerica donosi recept za zeleni smoothie koji će razbuditi svakoga Kolumne

Priprema:

  1. Luk nasjeckaj na sitne kockice. U lonac stavi 1 - 2 žlice maslinovog ulja, zagrij i dodaj luk, smanji  vatru i prži luk dok ne postane staklast. Krumpir oguli i nareži na manje kockice, dodaj luku i kratko prži. Šparoge operi i prelomi kod tvrdog dijela, tvrdi dio odstrani, a ostatak nareži na duljinu od 2 - 3 cm.
  2. Luku i krumpiru dodaj šparoge, sve zalij temeljcem ( ako nemaš svoj temeljac možeš koristiti i povrtnu kocku), dodaj sušene shiitake gljive, himalajsku sol i kuhaj 15 minuta. Kad je krumpir kuhan, izvadi shiitake, gljive nareži ih na ploške, a možeš izvaditi i nekoliko vrhova šparoga za ukras. Ostatak juhe izmiksaj štapnim mikserom.
  3. Začini paprom i dodaj  još soli prema potrebi. Na kraju ako želiš ukrasi sjemenkama, prepečenim kruhom, algama….
  4. Arame se pripremaju veoma jednostavno. Uzmeš šačicu ovih končastih algi i namočih ih u šalicu vode, ispereš 2 - 3 puta i namačeš 15 minuta. U tih 15 minuta arame četverostruko povećaju svoj obujam.
  5. Ocijediš višak tekućine i arame ubaciš u juhu. 

Dobar tek!

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.