Svaki put kad ugledam šparoge poludim od sreće. Šparoge su jedno od povrća kojeg možeš spremati na stotinu načina - s jagodama na salatu, blanširane s maslinovim ulje, na grilu... i tako bih mogla nastaviti u nedogled.
Travanj i svibanj su mjeseci kad caruju šparoge pa obavezno iskoristi priliku i uživaj u ovoj zelenoj nutritivnoj bombi. U nastavku ti donosim recept za brzu i jednostavnu juhu.
Zašto šparoga i arame?
Nutritivno šparoga je veoma bogata namirnica, mogla bi se svrstati u superfood, a istovremeno je njena kalorijska vrijednost izrazito niska. Što znači, ako si na dijeti prije ljeta slobodno navali na šparoge!
Sadrži vitamine A,K,B,C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, cink, selen, folnu kiselinu i mnogo vlakna.
Šparoge imaju antiupalna svojstva jer su bogate flavonoidima i još nizom drugih antioksidansa.
A alge? Alge su bogate mineralima,vitaminima, čiste organizam i osvajaju svojim sadržajem vlakana.
Sastojci:
- ½ glavice luka
- 10- 15 većih šparoga
- 4 sušene shiitake gljive
- 2 srednja krumpira
- 600 ml temeljca
- 1 - 2 žlice maslinovog ulja
- Himalajska sol
- Crni papar
- ¼ žličice sušenog češnjaka (može i svježi)
- Arame alge (po želji)
Priprema:
- Luk nasjeckaj na sitne kockice. U lonac stavi 1 - 2 žlice maslinovog ulja, zagrij i dodaj luk, smanji vatru i prži luk dok ne postane staklast. Krumpir oguli i nareži na manje kockice, dodaj luku i kratko prži. Šparoge operi i prelomi kod tvrdog dijela, tvrdi dio odstrani, a ostatak nareži na duljinu od 2 - 3 cm.
- Luku i krumpiru dodaj šparoge, sve zalij temeljcem ( ako nemaš svoj temeljac možeš koristiti i povrtnu kocku), dodaj sušene shiitake gljive, himalajsku sol i kuhaj 15 minuta. Kad je krumpir kuhan, izvadi shiitake, gljive nareži ih na ploške, a možeš izvaditi i nekoliko vrhova šparoga za ukras. Ostatak juhe izmiksaj štapnim mikserom.
- Začini paprom i dodaj još soli prema potrebi. Na kraju ako želiš ukrasi sjemenkama, prepečenim kruhom, algama….
- Arame se pripremaju veoma jednostavno. Uzmeš šačicu ovih končastih algi i namočih ih u šalicu vode, ispereš 2 - 3 puta i namačeš 15 minuta. U tih 15 minuta arame četverostruko povećaju svoj obujam.
- Ocijediš višak tekućine i arame ubaciš u juhu.
Dobar tek!