Hrana Analizirali smo 10. listopada 2016.

Proteinski doručak dok si na dijeti - da ili ne?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gubitak težine nije lak zadatak, ali ali prema istraživanjima organizacije “The Obesity Society” proteini ti mogu pomoći, posebno ako ih konzumiraš za doručak.

U sklopu istraživanja, znanstvenici su poslužili skupini od 35 žena, starosti od 18 do 55 godina tri različita doručka. Dok je jedan bio samo čaša vode, druga dva sadržavala su oko 300 kalorija i jednake količine masti i vlakna. Njihova razlika je bila u sadržaju proteina. Jedan je sadržavao 3 grama, a drugi između 30 i 39 grama.

Zašto želudac voli započeti dan proteinima?

Osobe koje imaju visokoproteinski doručak manje osjećaju glad i imaju manju želju za jelom kasnije tijekom dana. Također, pojedu 175 manje kalorija za ručak. 

Ispostavilo se da organizmu treba više vremena da probavi ovaj sastojak, inače poznat po tome što sagorijeva kalorije i gradi mišiće. To sve znači da će protein napustiti organizam znatno kasnije, nego recimo, muffin. Osim toga, proteini stimuliraju lučenje hormona koji potiče osjećaj sitosti.

U jednoj drugoj studiji, sudionici, koji su 30 posto dnevnih kalorija unosili putem proteina, smanjili su ukupan unos kalorija za gotovo 450 na dnevnoj razini, što je rezultiralo gubitkom oko 11 kilograma, za 12 tjedana.

Prijedlozi za pravi proteinski doručak

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.