Hrana 18. travnja 2017.

Petina mladih drastično smanjuje unos mliječnih proizvoda. Je li to zdravo?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno objavilo britansko Nacionalno društvo za osteoporozu petina mladih drastično smanjuje unos mliječnih proizvoda ili ih potpuno izbacuje iz prehrane. Rezultat je to trendova u svijetu prehrane, a ne nužno liječničke preporuke.

Stručnjaci upozoravaju da bi ovakvo ponašanje moglo imati štetne posljedice na zdravlje mladog čovjeka, koji se još uvijek nalazi u godinama kada su mu određeni nutrijenti, poput kalcija, iznimno potrebni.

"Prehrana u mladosti je iznimno važna jer već u kasnim dvadesetima može biti prekasno za popravljanje štete uzrokovane lošom prehranom i nedostatkom nutrijenata", objašnjava Susan Lanham - New, voditeljica Odjela prehrambene znanosti Sveučilišta Surrey i savjetnica britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu.

Hrana koju treba izbjegavati za vrijeme menstruacije

Važnost vitamina D i kalcija u prehrani

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Namirnice poput jogurta, mlijeka i sira su najjednostavniji put unosa dovoljne količine vitamina D i kalcija, toliko važnog za djecu i mlade jer pomaže razvoj kostiju i zdravlje zubi. Kod odraslih, povoljno utječe na kolesterol i krvni tlak, prenosi The Huffington Post.

Osobe koje se odluče na režim prehrane bez mliječnih proizvoda, moraju voditi računa o tome da drugim putem unose u organizam dovoljno kalcija. Preporučljivo je, u tom slučaju, konzumirati što više namirnica bogatih kalcijem, poput brokule, kelja, tofua i žitarica.

Sojino mlijeko u trudnoći - da ili ne?

Utjecaj blogera

Još jedan zanimljiv podatak koji je iznjedrilo istraživanje je izvor prehrambenih utjecaja na adolescente i odrasle u dvadesetima. Naime, oni najviše slušaju savjete blogera koje slijede na društvenim mrežama.

Nema ništa loše u proučavanju opcija putem interneta, ali takvi savjeti nikada ne bi smjeli zamijeniti liječničku preporuku, posebice kada su u pitanju veće promjene u prehrani.

Alternativni izvori vitamina D: riba, gljive i jaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.