Kruške su ponovno aktualne, a ovo jesensko voće donosi brojne korisne nutrijente koji mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti i štetnih upala.
Znate li da su kruške drugo voće po količini vlakana? Jedna kruška sadrži oko šest grama vlakana, što je tek malo manje od sedam grama koliko sadrže bobičasto voće – poznato po svom visokom udjelu vlakana.
Kruške osiguravaju oko 21 % preporučenog dnevnog unosa vlakana – što je iznimno važno s obzirom na to da većina odraslih ne unosi dovoljno vlakana kroz prehranu. Prema podacima UCSF Health, preporučeni dnevni unos vlakana iz hrane iznosi 25 do 30 grama.
"Mislim da većina ljudi vlakna povezuje isključivo s probavom ili sprječavanjem zatvora", kaže Amanda Beaver, nutricionistica u bolnici Houston Methodist. "Vlakna doista igraju važnu ulogu u zdravlju probavnog sustava, ali dobrobiti vlakana sežu daleko izvan toga."
Vlakna olakšavaju probavu, podržavaju zdravlje crijeva, pomažu u regulaciji šećera u krvi, uravnotežuju razinu kolesterola i produžuju osjećaj sitosti.
Vlakna, kao oblik ugljikohidrata, mogu značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva, ističe nutricionistica Amanda Beaver.
Samo jedna srednje velika kruška može vam donijeti sve ove zdravstvene prednosti, a pritom sadrži tek oko 100 kalorija – no važno je da je ne gulite. Upravo kora – bilo crvena, žuta ili zelena – sadrži najveći dio vlakana. Osim toga, u kori se nalazi i većina antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv štetnih upala povezanih s razvojem srčanih bolesti i raka, piše Aol.
Bilo da pojedete cijelu krušku ili je narežete i dodate u salatu, ovo voće sadrži niz ključnih vitamina i esencijalnih minerala koji doprinose zdravlju organizma. Jedna kruška sadrži 8 miligrama vitamina C, koji može pomoći u jačanju imuniteta tijekom sezone respiratornih virusa. Osim toga, kruške su dobar izvor kalija, koji može neutralizirati učinke natrija, opustiti krvne žile i sniziti krvni tlak, prema podacima Nacionalnog vijeća za starenje.
"Kruške su izuzetno zdrave, a većina ljudi ih jako dobro podnosi", rekla je dijetetičarka Beth Czerwony za Cleveland Clinic. "Savršen su izbor ako žudite za nečim slatkim", dodaje.