Jesi li znala da tvoje osjetilo mirisa izravno utječe na apetit, kao i da ljudi imaju nevjerojatnu sposobnost opažanja mirisa u okruženju - skoro kao detektori dima? Obrati pažnju i primijetit ćeš da ti apetit slabi kada ti je nos začepljen uslijed prehlade.
Uživanje u hrani proizlazi iz uživanja u primamljivim aromama. Doktorica i autorica knjige "Žudnja za hranom" Dorin Virtu tvrdi da miris utječe na apetit na dva načina: sjećanjem koje priziva i putem psihoaktivnih supstanci koje udišemo. Čulo mirisa izravno je povezano s pamćenjem - kada te miris određenog parfema podsjeća na bivšu ljubav, ili kada nas miris nekog cvijeća vrati bar na kratko na nečije vjenčanje.
Kava stimulira probavni sustav iako znanstvenici još nisu otkrili kako i zašto tako djeluje, međutim kofein je prvi "osumnjičeni"
Orašasti plodovi, kava i čokolada, ispuštaju miris koji u mozgu aktivira centar za uživanje i time izaziva osjećaj ugode. To je jedan od razloga zbog kojih miris mljevene kave budi u nama ugodan osjećaj kad god otvorimo posudu u kojoj stoji kava. Dr. Alan Hirsch, neurolog i psihijatar iz Chicaga, stručnjak je u području djelovanja mirisa na ljudsko ponašanje i emocije.
Ovu povezanost Hirsch objašnjava na sljedeći način: "Od svih osjetila, miris najsnažnije utječe na emocije, jer je taj aparat isprepleten s limbičkim sustavom, dijelom mozga povezanim s emocijama."
Uzroci velikog apetita i kako ga obuzdati
Hirsch tvrdi da je potpuno logično da je miris peperminta povezan s mršavljenjem, jer je pepermint stimulans. "Ako se osjećaš energično, manje si sklona traženju hrane koja će ti podizati razinu energije. Zato jedeš manje količine i gubiš na težini ", zaključio je Hirsch.