Jesi li znala da tvoje osjetilo mirisa izravno utječe na apetit, kao i da ljudi imaju nevjerojatnu sposobnost opažanja mirisa u okruženju - skoro kao detektori dima? Obrati pažnju i primijetit ćeš da ti apetit slabi kada ti je nos začepljen uslijed prehlade.
Uživanje u hrani proizlazi iz uživanja u primamljivim aromama. Doktorica i autorica knjige "Žudnja za hranom" Dorin Virtu tvrdi da miris utječe na apetit na dva načina: sjećanjem koje priziva i putem psihoaktivnih supstanci koje udišemo. Čulo mirisa izravno je povezano s pamćenjem - kada te miris određenog parfema podsjeća na bivšu ljubav, ili kada nas miris nekog cvijeća vrati bar na kratko na nečije vjenčanje.
Orašasti plodovi, kava i čokolada, ispuštaju miris koji u mozgu aktivira centar za uživanje i time izaziva osjećaj ugode. To je jedan od razloga zbog kojih miris mljevene kave budi u nama ugodan osjećaj kad god otvorimo posudu u kojoj stoji kava. Dr. Alan Hirsch, neurolog i psihijatar iz Chicaga, stručnjak je u području djelovanja mirisa na ljudsko ponašanje i emocije.
Ovu povezanost Hirsch objašnjava na sljedeći način: "Od svih osjetila, miris najsnažnije utječe na emocije, jer je taj aparat isprepleten s limbičkim sustavom, dijelom mozga povezanim s emocijama."
Uzroci velikog apetita i kako ga obuzdati
Hirsch tvrdi da je potpuno logično da je miris peperminta povezan s mršavljenjem, jer je pepermint stimulans. "Ako se osjećaš energično, manje si sklona traženju hrane koja će ti podizati razinu energije. Zato jedeš manje količine i gubiš na težini ", zaključio je Hirsch.