Hrana 05. travnja 2016.

Pametno biraj maslinovo ulje!

Maslinovno_Ulje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravstvene koristi maslinovog ulja su brojne i odavno znanstveno potvrđene. No, nije baš svako kupovno maslinovo ulje iste kvalitete. Neki proizvodi iz ove kategorije mogu promijeniti okus, a može im i isteći rok trajanja, čak i prije nego što dospiju do polica u trgovini! Osim izmijenjenog okusa, razina korisnih tvari – prije svega antioksidanasa – također se smanjuje s vremenom

Zato stručnjaci savjetuju da provjerite datum berbe maslina na boci (ovaj podatak ne nalazi se na svim vrstama ulja), kao i da potrošite ulje u roku od 18 mjeseci od berbe. Na kraju, pouzdajte se u svoja osjetila – ako vam se ne sviđa miris  ili okus, izaberite ulje nekog drugog proizvođača. Glavni uzorci gubitka kvalitete su loši uvjeti prerade i skladištenja te predugi rok trajanja naveden na boci. Naš savjet je da ne kupuješ najjeftinija maslinova ulja (najčešće se nalaze na nižim policama) i kupuj maslinova ulja u manjim bocama.

Vrste maslinovih ulja

  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobiva se prvim tiještenjem zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju. Može se koristiti za sve vrste kuhanjapirjanje, prženje, pečenje, a također je i najbolji izbor za začinjanje salate.
  • Djevičansko maslinovo ulje (vergine) dobiva se nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto. Može se koristiti za pripremu slanih jela, a kako ima jači okus, dodaje određenu dubinu okusu.
  • Obično maslinovo ulje dobiva se miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5 posto.

Saznaj kako prepoznati ekstra djevičansko ulje i u nastavku pogledaj rezultate testiranja maslinovog ulja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.