Hrana Hrana kao lijek 27. rujna 2016.

Nova istraživanja o ljekovitim gljivama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke ljekovite gljive mogu usporiti razgradnju i poboljšati izgradnju kostiju, a na prirodan neškodljivi način – zaključak je višegodišnjih istraživanja hrvatskih znanstvenika, čiji su rezultati upravo objavljeni u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu o ljekovitim gljivama International Journal of Medicinal Mushrooms u New Yorku..

Ovo svjetski značajno istraživanje rezultat je suradnje Laboratorija za mineralizirana tkiva Medicinskog fakulteta u Zagrebu na čelu s prof. dr. Slobodanom Vukičevićem, jednim od vodećih međunarodnih autoriteta na tom području  i hrvatske kompanije Dr Myko San Zdravlje iz gljiva.  Istraživači u članku zaključuju da se određeni ekstrakti iz ljekovitih gljiva mogu koristiti za prevenciju i/ili kao dodatak farmakoterapiji osteoporoze, kako bi se učinci farmakoterapije poboljšali, a njene štetne posljedice ublažile.

Sirutka može spriječiti osteoporozu

Ekstrakti mogu pomoći ženama u menopauzi, ali i svima čiji su zglobovi izloženi bržem trošenju

Prvi u svijetu dokazali smo da tretman s kombinacijom ekstrakata zec gljive (Grifola frondosa) i shiitake (Lentinus edodes) značajno smanjuje prirodni gubitak koštane mase u najvažnijem trabekularnom dijelu kralježnice!  Također se pokazalo da tretman najboljom kombinacijom tih ekstrakata gljiva značajno poboljšava volumen kosti i broj poprečnih pregrada (trabekula) u kostima kralježnice, a ima znakova da se to poboljšava i u bedrenoj kosti, što može povećati biomehaničku čvrstoću kostiju.

Ti ekstrakti značajno poboljšavaju i kvalitetu vanjskog sloja kostiju zglobova pa čak i kvalitetu zglobne hrskavice, što otvara nove mogućnosti zaštite ne samo ženama u menopauzi i starijim ljudima općenito, nego i svima čiji su zglobovi izloženi pojačanim naporima i bržem trošenju.

Ljekoviti recepti sa shiitake gljivama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.