Zima je najljepša ako ste kod kuće na toplome i u ugodnom društvu. A ono što će vas još više ugrijati je tanjur tople i zdrave povrtne juhe.
Ova lagana i ljupka juha sadrži svježe povrće, začinsko bilje i malo soka od limuna za uljepšavanje okusa. Možete ju poslužite uz malo domaćeg pesta.
Pogodna je za dijabetičare, a također ne sadrži orašaste plodove, mliječne sastojke, soju, gluten i jaja. Zdrava je za srce, a prikladan je obrok i za vegane i vegetarijance.
Sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka nasjeckana
- 4 velika češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 šalice prepolovljenih zelenih mahuna
- 1 srednja tikvica, narezana na kockice
- Kukuruz šećerac
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 3 šalice nasjeckanog kelja s peteljkama
- 2 srednje rajčice, narezane na kockice
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog papra
- 4 žličice limunovog soka, dodati po potrebi
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja, poput bosiljka, korijandra ili peršina
Upute za pripremu:
- Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte luk; pirjajte, miješajući, dok ne počne omekšavati, oko 2 minute.
- Dodajte češnjak; pirjajte, miješajući, dok ne zamiriši, oko 30 sekundi.
- Dodajte zelene mahune, tikvice i kukuruz; kuhajte uz miješanje 2 minute.
- Dodajte juhu, kelj, rajčice, sol i papar; pojačajte vatru i zakuhajte.
- Smanjite toplinu i kuhajte dok povrće ne omekša, 12 do 15 minuta. Maknite s vatre i umiješajte limunov sok i začinsko bilje.