Hrana 06. listopada 2013.

Korabica štiti od oksidativnog stresa

Korabica2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sjeme dvogodišnje biljke korabice je jestivo te se koristi za pripremu raznih juha i ulja. Korabica predstavlja bogat izvor vitamina C, a sadrži i vitamine A te E. Sok od ove namirnice neznatne količine masti koristi se u narodnoj medicini kao sredstvo za liječenje kroničnog kašlja

Korabica (lat. Brassica oleracea var. gongylodes) je dvogodišnja biljka, pripadnica obitelji kupusnjača. Kuglaste nabubrene stabljike koje se nalaze tik na tlu beru se kada narastu do veličine teniske loptice. Može se konzumirati u sirovom obliku kao salata ili u obliku variva. Sjeme korabice je također jestivo te se koristi za pripremu raznih juha, a od njega se može proizvesti i ulje.

Korabica štiti od oksidativnog stresa

Korabicu čini 91 posto vode, no, svakako valja istaknuti kako se preporučuje za konzumaciju zbog neznatne količine masti i kolesterola. Unosom korabice unosimo i obilje prehrambenih vlakana. Predstavlja bogat izvor vitamina C koji zahvaljujući antioksidativnom djelovanju štiti od oksidativnog stresa

Također, sadrži vitamin A, E i folnu kiselinu te se smatra izvorom kalija. Korabica sadrži brojne fitonutrijenate poput izotiocijanata, sulforafana, indol-3-karbinola koji smanjuju rizik od karcinoma prostate te debelog crijeva. Sok od korabice koristi se u narodnoj medicini kao sredstvo za liječenje kroničnog kašlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.